
Arbuz to krewny dyni, ogórka czy mielona. Uprawa tego owocu na własnej działce jest możliwa. Aczkolwiek warto pamiętać o kilku kluczowych zasadach. Inaczej cała praca pójdzie na marne, a zbiory będą liche. Z tym trikiem uprawa arbuza na pewno się uda.
Arbuzy to letni hit. Są niskokaloryczne i mają wysoką zawartość wody, przez co wspaniale orzeźwiają. Jako przekąska na letnie upały sprawdzą się świetnie. W zasadzie każdy może hodować arbuzy na swojej posesji. Najważniejsze jest stanowisko – arbuzy są ciepłolubne i odpowiadają im stanowiska słoneczne. Można je wysiać prosto do ziemi w ogrodzie na przełomie maja i czerwca lub dużo wcześniej – w rozsadę.
Czerwcowa pielęgnacja arbuzów
Podczas kształtowania owoców, roślinom potrzebna jest solidna dawka wody i nawozu. Gdy główki arbuzów będą już spore, to podlewanie nie musi być zbyt obfite. Nadpodaż wody jest tak samo groźna dla upraw, jak jej deficyt. Do podlewania najlepsza będzie woda w temperaturze pokojowej – nie za zimna i niezbyt ciepła.
Arbuz lubi pokarm w postaci nawozów. Dlatego dawki substancji pokarmowych chętnie przyjmie. Warto zasilić ziemię pod uprawę owoców odżywką ekologiczną, np. obornikiem lub kompostem.
Systematyczne usuwanie chwastów z otoczenia arbuzów jest bardzo ważne. Ziele wzrastające przy uprawach będzie zabierać im minerały, przez do zostaną one ogołocone ze wszystkiego, co niezbędne.
Domowy nawóz do arbuza to gwarancja udanych plonów. Wykorzystaj drożdże
Do 10 litrów wody wsyp suche drożdże – 1 saszetkę i wymieszaj. Odstaw na dobę. Podlewanie arbuzów takim roztworem rozpocznij już w czerwcu, ale unikaj moczenia liści.
Inny sposób na nawożenie arbuza – odżywka z jodu
Wiadro wypełnij wodą. Wlej do niej około 6 kropli jodu, zamieszaj. Przelej miksturę do butelki z dozownikiem i pryskaj arbuzy. W ten sposób ich korzenie będą mocne, a owoce urosną duże i soczyste. Jod ochroni je także przed niektórymi chorobami, np. grzybowymi.
Czytaj też: Nawóz z łupin cebuli dla cukinii. Plony będą ogromne