Pamiętasz ciepłe lody? Wypróbuj przepis na ten pyszny smakołyk!

ciepłe lody
fot. Twitter / @kwiatjabIoni

Ciepłe lody kojarzą się wielu osobom z sielskim okresem dzieciństwa. Choć obecnie ciężko w to uwierzyć, to dawniej za tymi smakołykami przepadali niemal wszyscy. Jeśli tęsknisz za bezprecedensowym smakiem ciepłych lodów, to dziś podsuwamy przepis, dzięki któremu przeniesiesz się wspomnieniami do tamtych beztroskich lat.

REKLAMA

Kiedyś ciepłe lody można było kupić w szkolnych sklepikach. Były niedrogie, przystępne i chyba każdy rozkoszował się ich słodkim, aksamitnym smakiem. Oblane z wierzchu czekoladą wywoływały zachwyt szczególnie u dzieci. Czy wiesz, że bardzo łatwo zrobisz je własnoręcznie w domu? Mamy tradycyjny przepis!

Składniki:
12 wafelków do lodów
1 i 3/4 szklanki cukru
1/4 szklanki wody
3 duże białka
1 łyżeczka ulubionego aromatu (np. waniliowego)

REKLAMA

Przygotowanie:
Do miski wsyp cukier, dodaj biała i wlej wodę – wszystko razem ubij za pomocą miksera. W małym garnku zagotuj odrobinę wody i ustaw nad nim naczynie z białkami. Gdy woda w garnku będzie parować, w misce ubijaj białka wraz z cukrem (przez ok. 12 min). Następnie dodaj do masy aromat np. waniliowy. Do rękawa cukierniczego z kulistą grubszą końcówką włóż krem, następnie umieść go zygzakowato w wafelkach. Gotowe lody wstaw do lodówki na czas przyrządzania polewy czekoladowej.

Polewa czekoladowa

Składniki:
2 łyżki oleju rzepakowego
240 g mlecznej bądź gorzkiej czekolady

REKLAMA

Przygotowanie:
Rozpuść razem olej i czekoladę (zrób to nad kąpielą wodną). Jednolitą masę przelej do wysokiego naczynia i odstaw na kwadrans, aby trochę ostygła. Po określonym czasie wyjmij z lodówki ciepłe lody, chwyć za wafelek, prężnym ruchem ręki zanurz w czekoladzie, a jej nadmiar odsącz. W taki sposób przygotuj wszystkie lody. Smaczny deser możesz trzymać w lodówce przez 3 dni.

Udostępnij: