pasta na kanapki
fot. screen Youtube / Sprint Cooking

Często z gotowania rosołu zostaje nam mięso. Czasami jest suche i niezbyt smaczne, dlatego niechętnie je zjadamy. Jednak to nie oznacza, że musimy je od razu wyrzucić. Możemy je wykorzystać do zrobienia pysznej pasty kanapkowej.

W recepturze, którą dziś dla was mamy, wilgoci wygotowanym kawałkom mięsa nadają orzechy włoskie i nabiał. To nienaganne połączenie podkręcamy jeszcze, dodając świeżą natkę pietruszki, która jest źródłem witaminy C i żelaza.

Pasta może przypominać w smaku pasztet z kurcząt. Z sukcesem można ją doprawić ulubionymi przyprawami np. czosnkiem, który świetnie pasuje do tego mięsa. Domowe smarowidło wybornie smakuje ze świeżym chlebem bogatym w ziarna. Aby uzyskać jeszcze lepszy efekt, kanapkę można polać niewielką ilością oliwy smakowej (np. paprykowej).

Pasta na kanapki z mięsa po rosole – przepis

Składniki:
150 g mielonych orzechów włoskich
rozdrobnione mięso z kury po ugotowaniu rosołu
pęczek natki pietruszki
kilka łyżek jogurtu naturalnego
150 g białego serka do smarowania
sok z połowy cytryny
1 ząbek czosnku
sól i pieprz w ilości do smaku
pół łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie)

Wykonanie:
Mięso rozdrobnij w blenderze wraz z sokiem z cytryny, serkiem i natką pietruszki. Wrzuć zmielone orzechy włoskie. Dodaj taką ilość jogurtu, aby otrzymać niezbyt rzadką pastę. Dopraw ją posiekanym czosnkiem, pieprzem, solą i ostrą papryką (opcjonalnie). Pasta jest już gotowa. Możesz posmarować nią świeże pieczywo i zajadać ze smakiem.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę