Pasta z poświątecznych śledzi wspaniale smakuje na chlebie. Gotowa w 10 minut

pieczywo posmarowane pastą śledziową
fot. screen Youtube / Рецепты от мамули

W święta na naszych stołach gości mnóstwo potraw, ale nie wszystko znika naraz i część produktów musimy przechować w chłodziarce lub wyrzucić. Nie pozwól, by to samo stało się ze śledziami. Zrób z nich smaczną pastę, która rewelacyjnie smakuje na kanapkach i nadaje się też do innych specjałów. Wyborną śledziową pastę zrobisz błyskawicznie i w bardzo prosty sposób. Spójrz tylko na przepis.

REKLAMA

Zawsze przed gwiazdką szykujemy niezliczoną ilość przysmaków, a po świętach nie wiemy jak wykorzystać niespożyte resztki. Jeśli głowisz się nad tym, co zrobić ze śledziami w oleju z cebulką, to koniecznie wypróbuj ten ekspresowy i nowatorski przepis na wyrazistą pastę śledziową. Jednocześnie wykorzystasz do niej także inne składniki, które często zostają po rodzinnym spotkaniu.

Domowa pasta śledziowa. Musisz ją przygotować

Do zrobienia smakowitej pasty śledziowej wcale nie trzeba używać wielu trudno dostępnych produktów czy przypraw. Wystarczy tylko kilka przystępnych składników, które zapewne masz jeszcze ze świąt. Oprócz śledzi z cebulką będą potrzebne również jajka na twardo i kiszone ogórki. Składniki dokładnie rozgnieć na papkę i to wszystko.

Gotowa pasta rybna jest w sam raz do smarowania pieczywa, ale nie tylko. Sprawdzi się w roli farszu do roladek czy naleśników, a nawet wytrawnej tarty. Opcji jest co niemiara i tylko od ciebie zależy, na którą się zdecydujesz. Poniżej znajdziesz przepis na prostą przekąskę.

REKLAMA

Jak zrobić pyszną pastę śledziową?

Składniki:
200 g śledzi w oleju (wraz z cebulą),
1 spory ogórek kiszony,
4 jajka ugotowane na twardo,
świeżo mielony pieprz,
po garści świeżego szczypiorku i koperku,
1 czubata łyżka majonezu.

Sposób wykonania:
Na początku rozgnieć widelcem ugotowane jajka na gładką papkę. Ogórki, a także śledzie wraz z cebulką drobno pokrój. Koperek i szczypiorek opłucz i posiekaj, a potem połącz z majonezem na pastę. Dopraw ją pieprzem do smaku i podawaj z pieczywem. Smacznego.

Podziel się: