Patent na idealnie wilgotne ciasto czekoladowe. Wystarczy 1 sezonowe warzywo

ciasto czekoladowe
fot. screen Youtube / Ольга Матвей

Lubisz ciasta czekoladowe? Tego typu desery niestety nie zawsze się udają. Niekiedy wychodzą zbyt mało wilgotne i kruszą się w palcach. Mamy na to radę. Dzięki temu zapomnisz, czym jest suchy wypiek. Patent jest bardzo prosty, wystarczy dorzucić do masy jedno warzywo, które akurat teraz króluje na straganach. Smak czekoladowego specjału się nie zmieni, ale jego struktura jak najbardziej.

REKLAMA

Najlepsze ciasto czekoladowe jakie kiedykolwiek zrobisz. Dodaj 1 sezonowe warzywo

Zapomnij o suchym, kruszącym się cieście czekoladowym. Ten jeden składnik polepszy strukturę czekoladowego rarytasu. Będzie on wilgotny, delikatny i pulchny. Wszystko za sprawą cukinii. Wystarczy zetrzeć ją na tarce o małych oczkach i wrzucić do masy.

Cukinia ma uniwersalne zastosowanie w kuchni. Doskonale sprawdza się zarówno w wytrawnych daniach, jak i tych na słodko. Co prawda jej smaku nie czuć w gotowym wypieku, ale nadaje ona deserowi cudownej wilgotności.

Przepis na ciasto czekoladowe z dodatkiem cukinii

Składniki:
100 g miękkiego masła
500 g cukinii
150 g cukru pudru
35 g gorzkiego kakao
400 g mąki
2 jajka (w temp. pokojowej)
pół łyżeczki proszku do pieczenia
100 ml oleju
100 ml jogurtu naturalnego lub maślanki
1 łyżeczka sody oczyszczonej

REKLAMA

Przygotowanie:
Cukinie starannie myjemy, a porem ścieramy na mniejszych oczkach tarki. Odmierzamy około 2 szklanki starego warzywa – tyle dodamy do ciasta. Do naczynia przesiewamy mąkę, sodę, kakao i proszek do pieczenia, dosypujemy także odrobinę soli i wszystko mieszamy.

Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem, aż powstanie puszysty krem, a później wlewamy olej i ponownie ucieramy składniki. Dodajemy jajka jedno po drugim, w przerwach miksując.

Zmniejszamy moc robota i do ciasta dodajemy sypkie produkty w trzech porcjach, w międzyczasie dolewamy po trochu jogurt lub maślankę. Na sam koniec łączymy masę z rozdrobnioną cukinią, mieszamy szpatułką.

Tortownicę (średnica 24 cm) wykładamy papierem pergaminowym i wlewamy do niej przyrządzone ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40-45 minut – sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest suche. Jeśli tak, to wyciągamy je z pieca i odstawiamy do wystudzenia. Smacznego.

REKLAMA

Czytaj też: Legendarne ciasto czekoladowe ze śliwkami. Wychodzi idealne za każdym razem



Podziel się: