Klasyczny kotlet w panierce to potrawa obecna w domach Polaków od pokoleń. Niestety niektórym smakoszom już dawno schabowe się przejadły i szukają oni nowej alternatywy na obiad. Monotonię mogą przerwać tylko kotlety szu szu. To prawdziwy hit na stole. Przełamują rutynę w kuchni i smakują tak, że nie można się od nich oderwać.
Mięso drobiowe to główny składnik dzisiejszych kotletów
Podstawowym składnikiem kotletów szu szu jest kurczak. To mięso chude, zdrowotne i delikatne w smaku. Dobrze przyrządzone będzie soczyste i pyszne w smaku. Kluczowe znaczenie ma panierka. Miks przypraw zaprezentowany poniżej pozwoli wydobyć z kurczaka najwięcej walorów. Oto receptura na kotlety, które podbiją twoją kuchnię.
Przepis na kotlety Szu szu
Składniki:
500 g piersi z kurczaka
2 żółtka
50 g skrobi ziemniaczanej
40 g jogurtu naturalnego
20 ml oleju
pieprz
mielona papryka słodka
sól
2 ząbki czosnku
Wykonanie:
W naczyniu łączymy żółtka, skrobię, paprykę w proszku, sól i pieprz. Wrzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę, mieszamy dokładnie.
Mięso drobiowe myjemy i usuwamy błony. Kroimy w niezbyt grube plastry, a potem maczamy porcje w mieszance z jajkami. Na patelnię wlewamy olej, a gdy będzie gorący, smażymy na nim kotlety z obydwu stron, aż się zezłocą.
Wykładamy na talerz wyścielony ręcznikiem kuchennym. Dodatkami do kotletów szu szu mogą być sałatki warzywne (np. mizeria) i ziemniaki lub ryż.