Pestki dyni – dlaczego są tak zdrowe?

Pestki dyni są zdrowsze niż można by przypuszczać. Kiedyś ich właściwości zdrowotne były doceniane, bardziej niż miąższ dyni. W jakich sprawach zdrowotnych pomagają?

Wyłuskane pestki dyni można kupić w sklepie, można je również samodzielnie wyłuskać. Mają gorzkawy smak, ale ze względu na ich właściwości zdrowotne warto po nie od czasu do czasu sięgnąć.

Czytaj także:  Popularna kaszka dla dzieci wycofana ze sprzedaży. Wykryto w niej niebezpieczny pierwiastek!
 

Co ciekawe, pestki dyni nie są dla osób odchudzających się. Dlaczego? Bo są produktem wysokokalorycznym. W 100 g produktu znajduje się aż 559 kcal, ale można dodawać je np. do jogurtów czy owsianek.

Właściwości zdrowotne dyni są ogromne. Wspierają działanie układu pokarmowego, wzmacniają odporność, wzmacniają zdrowie od męskiej strony. Pestki zaleca się mężczyznom, bo potrzebują cynku więcej niż kobiety. A cynk, oprócz wzmacniania odporności zapobiega przerostowi prostaty i jej zapaleniu.

Czytaj także:  MZ informuje o nowych zakażeniach. 25 listopada

Pestki dyni zapobiegają rozwojowi miażdżycy, bo zawarte w oleju z pestek dyni nienasycone kwasy tłuszczowe zapobiegają odkładaniu się złogów cholesterolu w tkankach. Po za tym zapobiegają rozwojowi cukrzycy i raka płuc. Wspomagają pracę układu nerwowego, a nawet poprawiają humor! Pomagają osobom z problemami bezsenności i wspomagają kobiety w czasie menopauzy.