Pieczone placki ziemniaczane to wyjątkowa wersja tych klasycznych – smażonych na głębokim tłuszczu. Smakują bardzo dobrze, a w dodatku są zdrowsze, bo nie zawierają tak dużej ilości tłuszczu. Poznaj przepis!
Placki ziemniaczane do danie uwielbiane przez wiele osób. Zazwyczaj smażymy je na głębokim tłuszczu, ale wtedy nie są zbyt niskokaloryczne i zdrowe dla naszego organizmu. Dlatego dziś przedstawiamy rewelacyjną alternatywę dla klasycznej receptury na placki – bo są pieczone w piekarniku! Poznaj przepis i wypróbuj w swojej kuchni.
Pieczone placki ziemniaczane – niezwykła alternatywa dla tych tradycyjnych!
Składniki:
» 500 g ziemniaków
» 1 duże jajko
» 3 łyżki płatków lub otrębów owsianych
» pół cebuli
» sól i pieprz
» odrobina oleju
» szczypta czosnku granulowanego
Przygotowanie:
Obierz ziemniaki, umyj je i zetrzyj na tarce o średnich i najmniejszych oczkach na przemian. Odstaw je na około 15 minut, by nadmiar soków się oddzielił, a potem odcedź.
Dodaj do startych ziemniaków jajko, płatki lub otręby owsiane, następnie dodaj startą na tarce cebulkę, sól, pieprz i szczyptę czosnku granulowanego.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia, posmaruj lekko olejem i układaj łyżką placki. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez pół godziny, aż się ładnie zarumienią.
I gotowe! Podawaj z ulubionymi dodatkami, smacznego!