Placki ziemniaczane inaczej. Ten składnik sprawia, że smakują obłędnie!

Placki ziemniaczane inaczej

Placki ziemniaczane w nowej odsłonie to alternatywa dla tych klasycznych. Dodatek pewnego składnika sprawia, że ich smak jest zupełnie inny – bardziej wyrazisty i aromatyczny. Z pewnością zachwyci każdego smakosza!

REKLAMA

Placki z ziemniaków zazwyczaj podajemy z cukrem, śmietaną lub innymi ulubionymi dodatkami. Ich przygotowanie nie jest trudne, ani czasochłonne. Jednak czasem zwykłe przepisy się nudzą i mamy ochotę nieco urozmaicić klasyczne receptury.

Dlatego dziś przedstawiamy nietypowy przepis na placki ziemniaczane – niezwykle chrupiące i pyszne, bo zawierają pewien składnik, który znają i uwielbiają prawie wszyscy! Sprawdź i koniecznie wypróbuj!

Placki ziemniaczane inaczej – ten przepis jest rewelacyjny!

Placki ziemniaczane inaczej

Dodaj do masy ziemniaczanej starty żółty ser, a odmienisz smak placków. Oprócz tego, że będą niezwykle smaczne, to w dodatku bardziej chrupiące niż te tradycyjne. Wypróbuj ten przepis, a zostanie z Tobą na dłużej.

Składniki:

Z tych proporcji wychodzi 8 placków

» 3-4 ziemniaki
» 150 g żółtego sera
» 1 jajko
» 1 łyżka mąki pszennej i gęstej śmietany 18%
» 2 łyżki posiekanego koperku
» czosnek granulowany, sól i pieprz
» olej do smażenia

REKLAMA

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce – 2 ziemniaki na najdrobniejszych oczkach, a pozostałe na średnich. Odstaw na 10-15 minut, a potem odcedź je z nadmiaru wody. Ser zetrzyj też na najdrobniejszych oczkach i dodaj do ziemniaków. Wymieszaj, a następnie dodaj jajko, mąkę, gęstą śmietanę, posiekany koperek. Na koniec dopraw odrobiną czosnku, solą i pieprzem do smaku. Całość dobrze wymieszaj.

Patelnie rozgrzej z dodatkiem tłuszczu i łyżką układaj niewielkie placuszki. Smaż z obu stron, do momentu, aż będą złociste. Pamiętaj, że temperatura oleju musi być wysoka – wtedy placki wchłoną najmniej tłuszczu.

REKLAMA

Po usmażeniu placków podawaj je z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Podziel się: