Piernik Staropolski robię 5 tygodni wcześniej. Ten przepis jest niezawodny

Piernik Staropolski
fot. screen Youtube / Uwaga Babcia Gotuje

Piernik Staropolski robię 5 tygodni wcześniej. Tym przepisem podzieliła się ze swoimi fanami pewna youtuberka kulinarna. Jej przepisy są prawdziwym rajem dla podniebienia.

REKLAMA

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, dlatego teraz jest to idealny czas, by przygotować ciasto, które jest symbolem świąt – piernika staropolskiego. Ewa Szczęsna, była uczestniczka programu MasterChef podzieliła się rewelacyjnym, szybkim i prostym przepisem. Warunkiem jest przechowywanie ciasta w lodówce przez 5 tygodni. Dzięki temu piernik wychodzi perfekcyjny i przepyszny.

Piernik Staropolski – przepis Ewy Szczęsnej z MasterChef

Składniki:
» 500 g miodu
» 250 g masła
» 1,5 szklanki cukru
» 3 łyżeczki sody
» sól
» 120 g mleka pełnego
» 3 duże jajka
» przyprawa do piernika
» 1 kg mąki pszennej
» powidła + polewa czekoladowa

REKLAMA

Przygotowanie:
Miód, masło i cukier doprowadź do wrzenia i mieszaj energicznie, by cukier się całkowicie rozpuścił. Przelej do naczynia, a następnie odstaw do wystudzenia. Sól wymieszaj z sodą i wlej mleko, a potem dodaj wszystko do masy miodowej. Mieszaj, aż wszystko się dobrze połączy. Wrzuć jajka i wymieszaj, a potem dodaj opakowanie przyprawy do piernika.

Mieszaj, a potem przelej do naczynia i przykryj. Wstaw do lodówki na 5 tygodni. Po tym czasie przełóż ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie piecz przez około godzinę w 180 stopniach, do suchego patyczka. Polej upieczony piernik polewą i udekoruj, a przedtem przekrój go i przełóż powidłami. Smacznego!

REKLAMA

Podziel się: