REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaPierogi leniwe będą miękkie i lekkie. Wystarczy, że dodasz ten składnik

Pierogi leniwe będą miękkie i lekkie. Wystarczy, że dodasz ten składnik

pierogi leniwe
fot. screen Youtube / SmakowiteDania

Kluski leniwe można podać nie tylko jako wytrawne danie obiadowe, ale także deser. Niepowtarzalne walory smakowe i cudowną konsystencję zawdzięczają 1 sekretnemu składnikowi, a jest nim jogurt grecki. Dzięki niemu wasze kluski wyjdą nawet lepiej niż dotychczas i zadowolą nawet najbardziej wybrednych. Poniżej zamieściliśmy prosty przepis!

REKLAMA

Kluski leniwe to pyszne danie, które składa się ze sporej ilości białego sera. Jeżeli jesteście fanami tego klasycznego specjału, spróbujcie zrobić leniwe z dodatkiem kremowego jogurtu. Nada on kluseczkom miękkości i lekkości. Gotowe danie podajemy oprószone cukrem z dodatkiem cynamonu i masełka.

Jak przygotować pierogi leniwe z jogurtem greckim?

Składniki:
jajko
około 250 g mąki pszennej
200 g twarogu
100 g jogurtu greckiego
bułka tarta
cynamon
masło
szczypta soli

Przygotowanie:
Twaróg przekładamy do naczynia i rozgniatamy za pomocą widelca. Oddzielamy białko od żółtka, te pierwsze ubijamy na pianę. Następnie dodajemy do sera mąkę, jogurt, żółtko, a także pianę z białka, wszystko solidnie wyrabiamy dłońmi. Ciasto formujemy na kształt kuli, dzielimy na dwa kawałki.

REKLAMA

Drewnianą stolnicę podsypujemy mąką pszenną i wykładamy na nią jedną porcję ciasta. Formujemy wałeczek, a potem kroimy go pod skosem na małe fragmenty. Identycznie postępujemy z pozostałą porcją ciasta.

W większym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli, później ostrożnie wrzucamy porcje klusek. Gdy wypłyną, gotujemy je jeszcze przez minutę, a końcu wyławiamy łyżką cedzakową. Kluski cudownie smakują podane z bułką tartą, masełkiem i cynamonem. Na patelni podsmażamy trochę bułki tartej z cynamonem. Potem dodajemy do niej kilka łyżek masła i całość mieszamy. Smażymy jeszcze przez moment i polewamy kluseczki. Możemy je dodatkowo posypać cukrem.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA