Kluski leniwe można podać nie tylko jako wytrawne danie obiadowe, ale także deser. Niepowtarzalne walory smakowe i cudowną konsystencję zawdzięczają 1 sekretnemu składnikowi, a jest nim jogurt grecki. Dzięki niemu wasze kluski wyjdą nawet lepiej niż dotychczas i zadowolą nawet najbardziej wybrednych. Poniżej zamieściliśmy prosty przepis!
Kluski leniwe to pyszne danie, które składa się ze sporej ilości białego sera. Jeżeli jesteście fanami tego klasycznego specjału, spróbujcie zrobić leniwe z dodatkiem kremowego jogurtu. Nada on kluseczkom miękkości i lekkości. Gotowe danie podajemy oprószone cukrem z dodatkiem cynamonu i masełka.
Jak przygotować pierogi leniwe z jogurtem greckim?
Składniki:
jajko
około 250 g mąki pszennej
200 g twarogu
100 g jogurtu greckiego
bułka tarta
cynamon
masło
szczypta soli
Przygotowanie:
Twaróg przekładamy do naczynia i rozgniatamy za pomocą widelca. Oddzielamy białko od żółtka, te pierwsze ubijamy na pianę. Następnie dodajemy do sera mąkę, jogurt, żółtko, a także pianę z białka, wszystko solidnie wyrabiamy dłońmi. Ciasto formujemy na kształt kuli, dzielimy na dwa kawałki.
Drewnianą stolnicę podsypujemy mąką pszenną i wykładamy na nią jedną porcję ciasta. Formujemy wałeczek, a potem kroimy go pod skosem na małe fragmenty. Identycznie postępujemy z pozostałą porcją ciasta.
W większym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli, później ostrożnie wrzucamy porcje klusek. Gdy wypłyną, gotujemy je jeszcze przez minutę, a końcu wyławiamy łyżką cedzakową. Kluski cudownie smakują podane z bułką tartą, masełkiem i cynamonem. Na patelni podsmażamy trochę bułki tartej z cynamonem. Potem dodajemy do niej kilka łyżek masła i całość mieszamy. Smażymy jeszcze przez moment i polewamy kluseczki. Możemy je dodatkowo posypać cukrem.