Tradycyjne pierogi z twarogiem i ziemniakami odchodzą do lamusa. Chociaż mają rzeszę zwolenników, to ich zmodyfikowana wersja jest jeszcze lepsza. Nie ma nic gorszego niż rutyna w kuchni, więc czasami warto coś zmienić. Tym razem możesz pierogi przygotować nieco inaczej niż zwykle. Zamiast ziemniaków użyj innego produktu. Będziesz zaskoczony smakiem farszu. Tajemniczy składnik kupisz za niewielkie pieniądze.
Mistrzowskie pierogi w nowej odsłonie
Warzywa strączkowe nie goszczą na naszych stołach zbyt często, a szkoda. Nasiona są źródłem wartościowych protein i soli mineralnych, a ich przyrządzenie nie jest tak problematyczne, jak może się wydawać. Musisz je jedynie namoczyć, a później ugotować. Ciasto pierogowe wypełnij twarogiem i zieloną soczewicą. Danie będzie hitem.
Przepis na pyszne pierogi z serem i soczewicą
Składniki:
100 g półtłustego twarogu
150 g zielonej soczewicy
pieprz i sól w ilości do smaku
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki papryki słodkiej, najlepiej wędzonej
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Soczewicę namocz w chłodnej wodzie przez co najmniej cztery godziny. W ten sposób pozbawisz ją większości związków odpowiedzialnych na powstawanie wzdęć. Opłucz warzywo i ugotuj je w świeżej wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości soli przez 20 minut.
Czosnek i cebulę obierz z łupin. Posiekaj i przesmaż na rozgrzanym tłuszczu, przy czym czosnek wrzuć na patelnię trochę później. Miękką soczewicę rozgnieć przy pomocy widelca, a potem wymieszaj z rozdrobnionym w podobny sposób serem. Dodaj smażonkę z patelni i dopraw farsz sproszkowaną papryką, pieprzem oraz solą. Porcje gotowego nadzienia wykładaj na krążki wycięte z przyrządzonego wcześniej ciasta (tutaj dowiesz się, jak zrobić idealne ciasto na pierogi). Ulepione pierogi gotuj w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty od chwili wypłynięcia na wierzch.
Wskazówka:
Jeśli zamiast twarogu dodasz do farszu wędzone lub naturalne tofu, otrzymasz wegańską odsłonę pierogów. Do masy wrzuć starte na tarce tofu. Wcześniej porządnie odciśnij je z nadmiaru płynu. Dodaj go na tym samym etapie, co biały ser.
Jak serwować pierogi z serem i soczewicą?
Do potrawy świetnie nadaje się nie tylko okrasa z boczku, ale także kwaśna śmietana czy karmelizowana cebulka. Możesz też pierogi polać oliwą ziołową. Każdy wariant smakuje wybornie i na pewno skusi wszystkich fanów swojskiego jedzenia.
Czytaj też: Dodaj 2 składniki do masy na placki ziemniaczane. Będą niesamowicie pyszne