Pizza, którą pokocha każdy! Przepis na włoskie, cienkie i chrupiące ciasto

Pizza to jedno z najbardziej popularnych dań na świecie. Jeśli szukasz najlepszego przepisu na ciasto na pizzę, to trafiłeś idealnie! Ten przepis pokocha każdy, kto lubi chrupiący, bardzo cienki oraz co najważniejsze, domowy spód do pizzy. Koniecznie wypróbuj tego przepisu, bo jest banalnie prosty, a ciasto nie wymaga nawet podsypywania mąką!

REKLAMA

Pizza to połączenie pysznego, lekkiego i bardzo chrupiącego włoskiego ciasta, sosu pomidorowego, oraz sera. Lubimy urozmaicać ją  na wiele różnych sposobów, na przykład dodajemy ulubione dodatki takie jak:

√ cebula, papryka, kukurydza, pomidorki koktajlowe, pieczarki, ananas, suszone pomidory w oleju, salami, szynka, rukola.

REKLAMA

Pięknie pachnie, ma chrupki i cienki spód, pyszny sos i rozpływający się w ustach ser. Przepis jest tak prosty, że aż szkoda go nie wykorzystać i nie spróbować.

Pizza – jaki jest sekret włoskiego ciasta?

Włoska pizza to ideał, do którego dążą najlepsi kucharze, dlatego chrupiące i cienkie ciasto to charakterystyczne jej cechy. Każdy chciałby choć raz w życiu spróbować zrobić samodzielnie własną włoską pizzę, dlatego żeby spód był idealny, najlepiej użyć odpowiedniej mąki. A mianowicie, chodzi tutaj o mąkę włoską, która jest oznaczona symbolem „00”.

REKLAMA

Ta mąką charakteryzuje się tym, że jest sypka jak cukier puder, bardzo lekka i niesamowicie aksamitna. To właśnie w niej tkwi cały sekret idealnego włoskiego ciasta. Cena 1 kg mąki to 6-8 zł, ale naprawdę warto ją kupić.

W jakiej temperaturze piec pizzę?

Włoskie ciasto na pizzę pieczone jest w bardzo wysokiej temperaturze piekarnika. Musi być to minimum 220 stopni z termoobiegiem albo 240 stopni w piekarniku z włączonym “góra-dół”. Najlepszą temperaturą jest jednak 260-280 stopni. Wtedy jest perfekcyjnie chrupiąca i lekka. Przekonaj się!

Poznaj więc najlepszy i najprostszy przepis, który z pewnością zachwyci podniebienia Twoich bliskich i znajomych!

Przepis na włoskie, cienkie i chrupiące ciasto na pizzę

Składniki:

Ciasto ma 40 cm.

» 300 g mąki “00”

» 3/4 łyżeczki soli

» 20 g świeżych drożdży + szczypta cukru

» 200 ml ciepłej wody + 1/4 łyżeczki masła

Polecane dodatki:

sos pomidorowy: koncentrat pomidorowy, sól i odrobina cukru

» starty ser mozzarella

» suszone pomidory lub koktajlowe

» włoska szynka dojrzewającej

» rukola i opcjonalnie oliwki czarne

Przygotowanie:

Świeże drożdże pokrusz, dodaj szczyptę cukru, a następnie zalej 3 łyżkami ciepłej wody i jedną łyżkę mąki. Ważne, aby woda miała ok. 36-38 stopni C., ponieważ w wyższej temperaturze drożdże nie przeżyją. Mieszaj do czasu aż drożdże się rozpuszczą. Przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 15-20 min., aż zaczyn podwoi objętość.

Mąkę wsyp do naczynia, potem sól i wymieszaj. Dodaj zaczyn i zagniataj ciasto. Bardzo powoli dolewaj ciepłą wodę wymieszaną z masłem. Ugniataj do momentu, kiedy ciasto będzie sprężyste i wszystkie składniki się połączą, około 10-15 minut. To bardzo ważne.

Tak ugniecione ciasto przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny, jednak trzeba kontrolować czas, bo ciasto rośnie naprawdę ogromne, dosłownie jak na drożdżach! Po godzinie może już wypływać z naczynia!

Po tym czasie wyłóż ciasto na blaszkę i ugniataj palcami w taki sposób, aby powstał równy okrąg o grubszych brzegach. Środek pizzy musi być cienki.

Teraz wystarczy tylko uzupełnić ciasto pysznymi dodatkami i upiec w piekarniku w temp. minimum 220 stopni (termoobieg), 240 stopni (góra-dół) przez 10-15 minut, a w 260-280 stopniach (góra-dół) pieczemy około 5 min, a potem po upieczeniu posyp rukolą i delektuj się pysznym smakiem swojej domowej włoskiej pizzy!

Udostępnij: