Placki ziemniaczane bez ucierania są rewelacyjne, bardziej chrupiące i lepsze w smaku niż te klasyczne. Zrobisz je o wiele szybciej. Przepis.
Placki ziemniaczane lubiane są przez większość osób, ale mało kto wie, że można zrobić je o połowę szybciej, bez używania tarki. Jeśli tarcie ziemniaków odpycha cię od ich przygotowania to nic straconego! Ten przepis jest właśnie dla ciebie.
Placki ziemniaczane bez ucierania – czy to możliwe?
Szybki i dobry pomysł na obiad? Placki ziemniaczane bez ucierania na tarce to świetne danie na obiad, ale też kolację. Ucieranie kilograma ziemniaków spędza sen z powiek, tracimy dużo czasu, a dodatkowo to żmudna czynność, która skutecznie odpycha.
Jak zrobić placki ziemniaczane bez tarcia? Rewelacyjny patent
Wystarczy najpierw ugotować ziemniaki, a potem rozgnieść je widelcem oraz wymieszać z pozostałymi składnikami. Ta wersja placków jest o wiele bardziej aksamitna, delikatna w smaku i bardziej chrupiąca. Aby placki nie chłonęły dużej ilości tłuszczu podczas smażenia, warto dodać do ciasta łyżkę majonezu. To tajny trik gospodyń wiejskich, dzięki temu placki będą niezwykłe w smaku.
Najprostszy i najlepszy przepis na placki jest prosty:
» 1 kg ziemniaków
» 2 duże cebule
» sól, pieprz
» 1 łyżka majonezu
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotuj i rozgnieć widelcem, następnie połącz z posiekaną drobno cebulą, majonezem i przyprawami. Uformuj ciasto i smaż placki na dobrze rozgrzanym tłuszczu tylko do zarumienienia skórki.