
Placki ziemniaczane są znane nie tylko w Polsce, ale również poza jej granicami. Uwielbiają je Niemcy, Czesi, Francuzi, Litwini i Ukraińcy. Mało tego na punkcie „potato pancakes” oszaleli również Amerykanie. W naszym kraju ten specjał serwujemy według tradycyjnej receptury i z rzadka decydujemy się coś w niej zmienić. Szkoda, bo placki podane w sposób niebanalny mogą wywołać jeszcze większe zachwyty przy stole. Wypróbuj przepis na lwowską wersję placków ziemniaczanych, a nie wyjdziesz z zachwytu.
W Ukrainie mają swój własny patent na placki ziemniaczane i przyrządzają je świetnie. Masa ziemniaczana z mięsnym wypełnieniem zamienia to klasyczne danie w prawdziwy rarytas. Placki ziemniaczane po lwowsku rozpływają się w ustach i smakują tak, że każdy zjada co najmniej kilka sztuk. Sprawdź ten niesamowity przepis.
Przepis na placki ziemniaczane po lwowsku
Składniki:
❑ 400 g mielonej wieprzowiny (np. szynka),
❑ 1 kg ziemniaków,
❑ 1 ząbek czosnku,
❑ 1-2 cebule,
❑ 2 łyżki mąki pszennej,
❑ 2 jajka,
❑ ½ łyżeczki majeranku,
❑ ¼ łyżeczki ostrej papryki,
❑ pieprz i sól,
❑ olej do smażenia.
Wykonanie:
Obieramy ziemniaki i ścieramy na małych oczkach tarki, umieszczamy na sicie, aby odciekły z wody.
Cebulę (1 sztukę) ścieramy i przekładamy do ziemniaków. Drugą cebulę siekamy i łączymy wieprzowiną, dodajemy sprasowany czosnek, pieprz, sól i paprykę, a potem lepimy z masy mięsnej małe kule.
Kartofle mieszamy z mąką, majerankiem, solą, pieprzem i jajkiem, mieszamy na gładką masę.
Wlewamy na patelnię olej, czekamy, aż się rozgrzeje, a potem wykładamy po łyżce masy ziemniaczanej (na 1 placek), kładziemy na każdym kulkę mięsną ugniecioną na placek i przykrywamy łyżką masy ziemniaczanej. Gdy placki będą zarumienione od spodu, przewracamy je i tak samo smażymy drugą stronę. Placki ziemniaczane wykładamy na ręcznik papierowy, podajemy np. z sosem grzybowym.