Placuszki z cukinii bez mąki – pyszne i szybkie. Zrobisz je w 5 minut!

placuszki z cukinii
YouTube | Un jour Une recette

REKLAMA

Placuszki z cukinii bez mąki to pomysł na pyszną i szybką kolację, ale nie tylko, bo świetnie sprawdzą się też na podwieczorek lub lunch. Przygotujesz je dosłownie w 5 minut, poznaj przepis!

Te placuszki są tak smaczne i szybkie w wykonaniu, że musisz ich wypróbować. Nie wymagają smażenia, dlatego są zdrowsze od tych smażonych. W dodatku są bez mąki pszennej i nie wymagają wielu skomplikowanych składników. Sprawdź przepis i przygotuj je w swojej kuchni!

Placuszki z cukinii – pyszne i ekspresowe. Przepis

Placuszki z cukinii
YouTube | Un jour Une recette

Składniki:

» 120 g ricotty

» 2 ząbki czosnku

» 1 szczypta soli i pieprzu

» 2 jajka

» 2 łyżki skrobi kukurydzianej

» 130 g cukinii

» 35 g startego parmezanu

REKLAMA

Przygotowanie:

Do miski dodaj ricottę i przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz. Jajka wbij do drugiej miski i lekko ubij trzepaczką, następnie wlej do miski z ricottą.

Dodaj skrobię kukurydzianą (jeśli jej nie posiadasz, wystarczy, że zmielisz płatki kukurydziane). Cukinię zetrzyj na tarce o średnich oczkach, następnie przełóż ją na sitko i odstaw na chwilę, by odsączyć nadmierne soki.

Odsączoną cukinię wsyp do miski z ricottą, a potem całość dokładnie wymieszaj. Na koniec zetrzyj parmezan i dodaj do masy, następnie ponownie wymieszaj.

REKLAMA

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzej do 180 stopni. Na blaszce układaj łyżką małe porcje placuszków zachowując odstępy między nimi.

Włóż blachę z placuszkami do piekarnika i piecz przez około 15 minut. I gotowe! Smacznego!

Podziel się: