Placuszki z mascarpone w 15 minut. Puszyste i niezwykle delikatne

Placuszki z mascarpone

Placuszki z mascarpone smakują rewelacyjnie. Są delikatne i lekkie, a w dodatku ich przygotowanie nie zajmie nawet 15 minut. Poznaj przepis i zrób je na śniadanie, lunch lub podwieczorek!

REKLAMA

Serek mascarpone nadaje plackom niezwykłego smaku, ale także lekkości. Placuszki z tego przepisu są bardzo puszyste, dlatego polubią je wszyscy, a zwłaszcza dzieci. Nie wymagają wielu składników, zrobisz je w błyskawicznym tempie. Sprawdź przepis.

Placuszki z mascarpone  – obłędnie puszyste i smaczne. Przepis

Placuszki z mascarpone

Składniki:

» 250 g sera mascarpone
» 250 g mąki pszennej
» 4 jajka
» 1 szklanka mleka
» 2 łyżki cukru
» 1 cukier wanilinowy
» 2 łyżeczki proszku do pieczenia
» szczypta soli

REKLAMA

Przygotowanie:

Jajka wbij do miseczki, dodaj mleko i energicznie wymieszaj. Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia i wsypuj do jajek z mlekiem, cały czas mieszając. Dodaj cukier, cukier wanilinowy i szczyptę soli, a potem ponownie wymieszaj.

Smaż na rozgrzanej i posmarowanej cienko olejem patelni z obu stron, aż placki się zarumienią.

REKLAMA

Podawaj je z owocami, czekoladą, lodami lub dżemem, cukrem pudrem. Są idealne na deser i podwieczorek. Smacznego!

Podziel się: