Jeśli nawet masz w kuchni zmywarkę, to czasami musisz umyć jakieś naczynie ręcznie, przy pomocy detergentu. Przeważnie wybór pada na sklepowy płyn do mycia naczyń. Jednak tym razem zachęcamy do użycia ekologicznego środka do mycia, który sprawdzi się nawet 2x lepiej od profesjonalnych preparatów. Zobacz, jak go przygotować.
REKLAMA
Podczas sprzątania przydają się nam detergenty ze sklepów. Ich wadą jest cena i szkodliwość dla środowiska. Dobrą alternatywą dla sklepowych chemikaliów jest domowa, ekologiczna emulsja na bazie siemienia lnianego. Z nią wyczyścisz swoje naczynia na błysk!
Z wielu artykułów możemy własnoręcznie stworzyć środki do mycia. Nie ucierpi na tym nasz portfel ani planeta. Domowej roboty specyfik składa się z delikatnej formuły, która jest łaskawa dla skóry dłoni.
REKLAMA
Zmywając naczynia, możemy założyć rękawice, ale nie każdemu to odpowiada. Dlatego wtedy warto ochronić ręce w inny sposób. Najlepszym rozwiązaniem jest zamiana standardowego płynu do naczyń na bezpieczniejszy środek. Aby go zrobić, potrzebujesz:
-3 łyżek siemienia lnianego,
-500 ml przegotowanej wody,
-3 łyżek cukru,
-1 łyżki skrobi kukurydzianej,
-1 łyżki goździków,
-szklanki płynu do mycia naczyń.
Instrukcja przygotowania emulsji do mycia naczyń
Goździki i siemię lniane wsyp do garnuszka z wodą i gotuj na średniej mocy ognia przez około 20 minut. Odstaw mieszaninę do wystudzenia, a potem przecedź przez sito. Dodaj cukier, łyżkę skrobi i płyn do naczyń, wszystko wymieszaj.
Jak działa domowy płyn do mycia naczyń?
Preparat ma nieco inną teksturę niż środki, które znajdziemy na sklepowych półkach, co wcale nie oznacza, że działa gorzej. Jest wprost odwrotnie. Domowy środek na bazie siemienia lnianego eliminuje zabrudzenia i nadaje naczyniom blasku. Ponadto nie szkodzi skórze. Eko-płyn do mycia talerzy, szklanek czy sztućców jest polecany zwłaszcza tym osobom, które nie chcą zakładać rękawic.
REKLAMA