Po czym poznać najlepszy dżem?

REKLAMA

Dżem świetnie sprawdza się podczas śniadań. Można go nakładać na kanapki lub na naleśniki. Szczególnie uwielbiają go dzieci, bo jest słodki. Jak wybrać zdrowy dżem z mnóstwem owoców i bez konserwantów?

W sklepach kuszą kolorowe i opatrzone pięknymi etykietami słoiczki. Trudno nam zdecydować się, który dżem wybrać. Warto zwrócić uwagę przede wszystkim na nazwę i skład przetworów owocowych. O co chodzi dokładnie? Dżem truskawkowy to nie to samo, co dżem o smaku truskawkowym. Trzeba dokładnie czytać etykiety i sprawdzać zawartość składników i sposób dosładzania.

REKLAMA

Aby dżem był jak najbardziej zdrowy i naturalny w 100 g dżemu powinno być minimum 80 g owoców. Jak informuje redakcja Wprost dobry dżem nie powinien też zawierać cukru dodanego, bo owoce zawierają naturalny cukier. Niedobrze jeśli w składzie znajdują się słodziki, substancje zagęszczające (z wyjątkiem pektyny), barwniki, aromaty lub konserwanty. Nie powinno w składzie być też za dużo wody, bo służy ona jedynie w celu rozrzedzenia produktu.

Najlepszy dżem powinien zawierać jedynie owoce oraz pektyny. Co prawda takie produkty są droższe, ale mamy wtedy pewność, że są naturalne. Warto pamiętać, że opakowanie nie jest ważne, liczy się jedynie jego zawartość. Dlatego nie warto sugerować się pięknymi słoiczkami i etykietami.

REKLAMA

Podziel się: