ShareInfo.plKulinariaPo tym poznasz, że arbuz jest słodki i pyszny. Ważny detal

Po tym poznasz, że arbuz jest słodki i pyszny. Ważny detal

arbuzy
fot. screen Youtube / @SOCSweet

Arbuz to patent na letnie orzeźwienie. Mało który owoc jest równie soczysty, więc podczas upalnych dni może być dodatkowym źródłem nawodnienia organizmu. Przy okazji jest pyszny. Czasami jednak natrafimy na egzemplarz, który po przepołowieniu okazuje się mało słodki i soczysty. Gdybyśmy wiedzieli o tym wcześniej, pewnie nie byśmy go nie kupili. Nie zawsze spotkamy w sklepie arbuza w kawałkach. Wtedy musimy wybrać takiego w całości. Aby dokonać najlepszego wyboru, warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów.

REKLAMA

Jak kupić słodkiego arbuza?

Wybór dobrego arbuza nie jest taką łatwą sprawą. Oto rzeczy, które warto wziąć pod uwagę podczas zakupów.

» Wielkość
Smak arbuza dużo zależy od jego wielkości. Te mniejsze mogły nie osiągnąć jeszcze optymalnej dojrzałości i najpewniej będą mało słodkie. Wybieraj średnie lub duże sztuki – one powinny mieć lepszy smak.

» Kolor spodu
Obszar na owocu, który miał kontakt z glebą w czasie dojrzewania, musi mieć ciepłą, kremowo-żółtą barwę. Jeśli zobaczysz bladą plamę w kolorze zielonym czy białym, to znaczy, że owoc opuścił plantacje przedwcześnie i nie będzie zbyt apetyczny.

» Skórka
Skórka słodkiego arbuza nie powinna być lśniąca, tylko pozbawiona połysku i lekko chropowata. Pełna połysku, choć kusi, to nie świadczy o pełnej dojrzałości owocu.

REKLAMA

» Ciężar i kształt
Dobry arbuz powinien być geometryczny i nie zdeformowany, pozbawiony wypukłości. Musi być również ciężki.

Rzuć okiem na obecność ciemnych smug (pajęczynek) i małych plamek – dobrze, jeśli jest ich dużo na skórce. To świadczy o pełnej dojrzałości miąższu. Kolejnym detalem jest twardość i ewentualne defekty – na skórce nie powinno być żadnych obić. A ona, po mocnym dotknięciu nie może się uginać, tylko pozostać twarda. Już na etapie zakupu możesz wykonać łatwy test. Stuknij kilka razy palcem w owoc i oceń dźwięk. Słychać dudnienie? To dobrze, trafił ci się słodki i pyszny arbuz.

Zostało ci sporo skórki z arbuza? Jest zbyt cenna, żeby ją wyrzucać na śmieci. Zobacz, jak wykorzystać odpad w kuchni.

REKLAMA

Zobacz również:
REKLAMA