Polacy jedzą mniej mięsa

Spożycie mięsa w Polsce spada. W 2019 r. spożycie mięsa spadło dokładnie o 1,4 kg na osobę. W tym roku wyniki mogą być jeszcze słabsze. Przyczyną jest coraz więcej dostępnych na rynku zamienników mięsa.

Jak informuje redakcja Rzeczpospolitej, coraz więcej Polaków ogranicza mięso. Zmiany są widoczne nie tylko w sklepach pożywczych, ale również w punktach gastronomicznych. Spożycie mięsa na osobę w 2019 r. zmniejszyło się o 2,3 proc., do 61 kg. Taki wynika z informacji GUS.

Czytaj także:  Piotr Duda: Niedziela handlowa 6 grudnia to bardzo zły pomysł
 

Gołym okiem można zauważyć zmiany żywieniowe Polaków. Nawet 40 proc. Polaków ogranicza mięso. Co chwilę pojawiają się nowe roślinne produkty, które są alternatywą dla mięsa. Co ciekawe, nadal spożywamy wielokrotnie więcej mięsa, niż zalecane porcje.

Według GUS spadło również spożycie pieczywa – o 5,4 proc., cukru o 4,9 proc., mleka – 2,4 proc., ryb o 3,6 proc. Spadła również ilość spożywanych warzyw o 3,9 proc., w tym ziemniaków o 7,4 proc. Za to zaczęliśmy jeść więcej makaronów, serów i twarogów oraz owoców.

Czytaj także:  Karczewski o uchwale Senatu w sprawie budżetu UE: Skandaliczna i antypolska

Prawie połowa Polaków (49%) ocenia swoją sytuację materialną jako dobrą lub raczej dobrą. Około 44 proc. jako przeciętną. Wydatki poniesione na żywność i napoje bezalkoholowe stanowiły 25,1 proc. wszystkich wydatków poniesionych miesięcznie na osobę w gospodarstwach domowych.

   

NIE PRZEGAP NAJLEPSZYCH WIADOMOŚCI! → OBSERWUJ NAS W GOOGLE NEWS