REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaPołącz pieczarki z ziemniakami. Ten przepis zachwyca każdego

Połącz pieczarki z ziemniakami. Ten przepis zachwyca każdego

pieczarki z ziemniakami
fot. screen Youtube / @simplefoodrecipe / @PAZANDAZAMIRA

Są jedną z najukochańszych potraw serwowanych na obiad i trudno znaleźć dla nich konkurencję. Mięsne czy warzywne, i tak cieszą się dużym powodzeniem. Polecamy przepis na kotlety ziemniaczane. Nie musisz gotować do nich kaszy czy ryżu. Sos pieczarkowy wystarczy za wszystko. Kremowy, delikatny i dobrze doprawiony podkręci smak kotletów. Idealne sprawdzą się na obiad dla całej rodziny.

REKLAMA

Warto wypróbować ten przepis na kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym z kilku powodów. Jest łatwy do zrobienia i nie obciąża domowego budżetu, więc gospodynie, które liczą każdy grosz, będą mogły powtarzać ten obiad nawet codziennie.

Ponieważ warzywa powinny gościć w naszym jadłospisie jak najczęściej, warto zrobić na nich miejsce na talerzu. Surówka z kapusty pekińskiej czy klasyczna mizeria będą pasować do kotlecików jak ulał.

Jak zrobić kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym? Przepis

Składniki na kotlety:
1 nieduża cebula,
1 kg ziemniaków,
pół łyżeczki czarnego pieprzu,
pół łyżeczki soli,
60 g mąki pszennej.

Składniki na sos pieczarkowy:
200 ml śmietanki kremówki 36%,
200 g pieczarek,
50 ml białego wina,
1 spora cebula,
¼ łyżeczki soli,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
¼ łyżeczki czarnego pieprzu,
40 g masła,

Dodatkowo:
sól do gotowania ziemniaków
olej do smażenia

Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w wodzie z solą, aż zmiękną. Podczas odcedzania zachowujemy na dnie garnka ok. 1 cm warstwę wody. Warzywa posypujemy mąką i przyprawami, miażdżymy i studzimy pod pokrywką. Mieszamy na gładką masę i lepimy z niej kotlety.

Na patelnię wlewamy porządną ilość oleju (tak, by zakryć spód), a gdy będzie gorący, ostrożnie kładziemy kotlety i smażymy je przez 3-4 minuty z obu stron, aż się zarumienią. Przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym.

Na sos: cebulę siekamy w kosteczkę, a grzyby oczyszczamy i tniemy w niegrube talarki. Najpierw szklimy cebulę na rozgrzanym na patelni maśle. Potem dorzucamy pieczarki i smażymy, aż woda odparuje, a składniki się w miarę zezłocą. Dodajemy wino i smażymy – do odparowania.

Oprószamy pieczarki mąką, mieszamy i zaprawiamy kremówką. Ponownie mieszamy i dusimy do czasu, aż powstanie sos, bez przerwy mieszamy. Dodajemy pieprz i sól do smaku. Gotowym sosem polewamy kotlety ziemniaczane i podajemy, smacznego.

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA