Polej tym zwiędłą sałatę, a będzie świeża i pyszna jak prosto ze sklepu czy ogródka. To patent, który pozwala zaoszczędzić i przede wszystkim nie wyrzucać żywności.
Sałata jest ulubionym dodatkiem do kanapek, mizerii i wielu innych sałatek. Trzymana w lodówce traci swoją świeżość i robi się miękka oraz szybko więdnie. Wtedy najczęściej ląduje w koszu – a to jest błędem ponieważ możemy przywrócić jej smak i świeżość dzięki pewnej sztuczce. Sprawdź na czym polega i koniecznie o niej zapamiętaj.
Polej tym zwiędłą sałatę, a już jej nie wyrzucisz. Świetny patent
Niektórzy polecają by polać zwiędłą sałatę ciepłą wodą – niestety nie jest to dobry sposób, ponieważ sałata pod wpływem ciepła jeszcze bardziej więdnie i nie smakuje tak jak świeża! To tylko pogorszy jej smak i zmieni jej strukturę.
Aby ożywić naszą sałatę, która leżała 2-3 dni w lodówce należy umieścić ją w naczyniu z zimną wodą i dodatkiem soku z cytryny lub octu jeśli nie masz cytryny, a potem pozostawić na 10 minut. Potem trzeba osuszyć ją ręcznikiem papierowym i gotowe, sałata będzie dobra w smaku i nadal chrupiąca.
Istotną wskazówką jest także to, by przed wkładaniem świeżej sałaty do lodówki lekko pokropić ją wodą. Dzięki temu nie zwiędnie tak szybko i zachowa swój smak.