Dziś zapraszamy Cię na zjawiskowe ciasto o nazwie Kilimandżaro. Specjał składa się z kakaowego biszkoptu, masy jabłkowej i masy budyniowej, a także polewy czekoladowej. Wygląda obłędnie, a smakuje jeszcze lepiej. Twoi domownicy będą nim zachwyceni!
Co powiesz na kulinarną podróż w samo centrum szalonej Afryki? Nazwą ciasta odnosi się do najwyższej góry Tanzanii, a jest nią Kilimandżaro. Ciasto w swoim wnętrzu skrywa słodki krem o zapachu wanilii i lekko kwaskową masę jabłkową. Zwieńczeniem deseru jest apetyczna polewa czekoladowa. Kilimandżaro z sukcesem zastąpi urodzinowy torcik. Polecamy i zachęcamy do spróbowania – kto wie, może to ciasto stanie się Twoim ulubionym łakociem?
Przepis na pyszne ciasto Kilimandżaro
Składniki (na blaszkę ok. 25x35cm):
Biszkopt kakaowy:
-3/4 szkl. mąki pszennej
-2 białka (z masy)
-6 jajek
-3 płaskie łyżki kakao
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-0,5 szkl. cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
-750 ml mleka
-3/4 szkl. cukru
-2 żółtka
-250 g masła
-4 czubate łyżki mąki pszennej tortowej
-2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
-cukier waniliowy 8 g
Masa jabłkowa:
-1,5 kg jabłek
-2 łyżki masła
-łyżeczka żelatyny
-2 galaretki cytrynowe
Polewa:
-50 g masła
-100 g czekolady deserowej
-3 łyżki mleka
Wykonanie:
Zrób bazę kremu. Do garnka dodaj 2 żółtka (białka przydadzą się później), 3/4 szklanki cukru i cukier waniliowy (8 g) – całość wymieszaj. Dodaj mleko, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Ponownie zamieszaj i gotuj budyń. Potem go ostudź.
Na biszkopt kakaowy: oddziel żółtka od białek. 8 białek (6 i 2 z masy) ubijaj na sztywno, wsypuj powoli cukier i miksuj, aż się rozpuści. Dodawaj żółtka i miksuj dalej. Wsypuj mąkę ziemniaczaną, kakao, zwykłą mąkę i proszek do pieczenia -miksuj na niewielkich obrotach, aż powstanie jednolite ciasto. Przełóż je do formy (25x35cm) wyłożonej pergaminem i piecz w 180°C (grzanie: góra-dół, bez termoobiegu) przez ok. 25 minut, do suchego patyczka. Biszkopt po upieczeniu ostudź i pokrój na 2 spody.
Na masę jabłkową obierz 1,5 kg jabłek i zetrzyj je na większych oczkach tarki. Nadmiar płynu odciśnij. Do rondelka daj 2 łyżki masła, rozpuść i wrzuć jabłka. Praż do momentu, aż zmiękną (przez ok. 10 minut). Wsyp do nich żelatynę i obie galaretki – powinny się rozpuścić i połączyć z masą.
Na pierwszym spodzie z biszkoptu rozsmaruj ostudzoną masę jabłkową, wyrównaj i umieść w chłodziarce do stężenia. W naczyniu ucieraj 250 g miękkiego masła na puch i partiami dodawaj zimny budyń. Gotowy krem wyłóż na stężałą masę jabłkową, wyrównaj i przykryj spodem z biszkoptu.
Do miski dodaj mleko, masło i czekoladę, wstaw na 1 minutę do kuchenki mikrofalowej. Możesz też roztopić składniki nad kąpielą wodną. Całość zamieszaj trzepaczką do połączenia, a potem uzyskaną polewą nasmaruj deser. Gotowe ciasto powinno się chłodzić całą noc w lodówce. Smacznego.
Czytaj też: Filadelfia – doskonałe ciasto na szybko. Z tanich i prostych składników