Filadelfia – doskonałe ciasto na szybko. Z tanich i prostych składników

ciasto bez pieczenia filadelfia
fot. screen Youtube / Wszystkiego Słodkiego

Filadelfia to ciasto, które zachwyca nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Ten warstwowy deser na ciasteczkowym spodzie ze śmietankowo-jogurtową masą i galaretką owocową skradnie każde podniebienie. Można go podać na różne uroczystości, a jego wykonanie jest bardzo proste. W smaku tego ciasta przeważa słodycz, które przeplata się z lekką kwasowością pochodzącą z kompotu wiśniowego. Ten napój zapewne masz w swojej spiżarni.

REKLAMA

Ciasto Filadelfia jest smaczne i proste, a najwięcej czasu zajmuje stężenie galaretki. Jednym z kluczowych dodatków jest kompot wiśniowy, który warto wykorzystać wraz z owocami. Do napoju wsypuje się galaretkę i wszystko zagotowuje. Deser ma przez to wyborny, mocno owocowy smak. Jest idealny do weekendowej kawki.

Przepis na ciasto bez pieczenia Filadelfia

Składniki:
400 g jogurtu greckiego
0,5 l schłodzonej śmietanki kremówki
300 g herbatników lub biszkoptów
300 g kremu czekoladowego
1 duży słoik kompotu wiśniowego wraz z owocami
0,5 l wrzącej wody
1 galaretka krystaliczna
2 wiśniowe galaretki

Przygotowanie:
Ponieważ stężenie galaretki pochłania sporo czasu, to zaczynamy właśnie od niej. Wiśnie odsączamy z kompotu i usuwamy pestki (jeśli są). Kompot przelewamy do garnka, dodajemy pół litra wody, galaretki i dobrze mieszamy. Wszystko zagotowujemy, a potem wrzucamy wiśnie. Studzimy. Galaretka powinna zacząć zastygać.

REKLAMA

Przyrządzamy spód. Wybrane ciasteczka rozdrabniamy w malakserze lub kruszymy, a następnie dodajemy do nich krem czekoladowy. Mieszamy do uzyskania zwartej i dość klejącej masy. Przenosimy ją do formy wyłożonej papierem pergaminowym i wyrównujemy cały spód.

Pora na masę jogurtowo-kremową. Krystaliczną galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzącej wody i pozostawiamy do wystygnięcia. Do naczynia wlewamy zimną kremówkę i ubijamy mikserem na wysokich obrotach, aż będzie sztywna. Potem łyżka po łyżce dodajemy jogurt, bez przerwy ucierając. Cienkim strumykiem wlewamy chłodną galaretką. Masę możemy dosłodzić łyżką cukru pudru.

Na biszkoptowy/herbatnikowy spód wykładamy krem śmietankowy i wyrównujemy go z wierzchu. Wkładamy deser na 30 minut do chłodziarki. Gdy galaretka z kompotu dobrze stężeje – wylewamy ją na stwardniały krem i znów wkładamy deser do lodówki, ale na całą noc.

Czytaj też: Ciasto Ambasador to hit tej wiosny. Jest tak pyszne, że uzależnia

REKLAMA

Podziel się: