Ten uniwersalny środek ma szerokie zastosowanie w kuchni i nie tylko. Tym razem szczególnie docenisz jego moc. Jeśli masz w kuchni spory zapas owoców/warzyw i chcesz, by wytrzymały w lodówce jak najdłużej, przechowuj je w ten sposób. Oprócz naczynia i ręcznika papierowego przyda ci się soda oczyszczona. Koniecznie poznaj ten patent na przechowywanie szybko pasujących się produktów spożywczych.
Warzywa i owoce powinny gościć w naszej diecie jak najczęściej. Zawierają dużo witamin i składników mineralnych potrzebnych do sprawnego funkcjonowania organizmu. Jednak produkty te mają jedną wadę, dość szybko się psują. Spleśniałe czy zgniłe owoce i warzywa nie nadają się już do jedzenia i muszą niestety trafić do kosza. A przecież można zapobiec marnowaniu jedzenia w sposób niemal bezkosztowy. Zahamujesz proces dojrzewania, dzięki czemu żywność zachowa świeżość na dłużej.
Trik z sodą wydłuży świeżość warzyw
Naczynie żaroodporne wyłóż listkiem ręcznika kuchennego, a następnie posyp całą powierzchnię łyżką sody oczyszczonej. Umieść na tym drugi listek ręcznika papierowego, a na nim rozłóż owoce i warzywa. Wstaw pojemnik do chłodziarki. Będą świeższe znacznie dłużej.
Wskazówka:
Jeśli chcesz cieszyć się świeżymi owocami i warzywami przez długi czas, już na etapie zakupu zwracaj uwagę na ich stan. Mocno dojrzałe banany, zwiędły koperek lub nadgniłe pomidory odstaw na miejsce. W domu popsułyby się jeszcze szybciej.
Właściwa cyrkulacja powietrza też wpłynie na trwałość jarzyn. Najlepiej trzymaj je luzem albo w pudełkach plastikowych bez pokrywki. Wilgoć swobodnie odparuje, automatycznie przedłużając świeżość produktów.