Posyp tym ogórka, a zaskoczysz się jego chrupkością. Dzięki tej sprytnej sztuczce będzie też dłużej świeży. Sprawdź i wypróbuj.
Ogórki to pyszny i pełny wartości odżywczych dodatek do kanapek, ale też baza do sałatek, np. mizerii. Jak zachować jego świeżość i chrupkość na dłużej? Odpowiedź znajduje się poniżej.
Posyp tym ogórka – efekty zaskakują
Jeśli chcesz, aby Twoje ogórki były chrupiące, warto je przyprawić mieszanką cukru. Andrew Zimmern, znany kucharz i osobowość telewizyjna poleca także solenie ogórków tuż przed ich przygotowaniem, a następnie pozostawienie ich w naczyniu na kilka minut. Pozwala to uzyskać idealną konsystencję, a w przypadku mizerii śmietana nie będzie rozmoczona. Poprzez posypanie ogórka cukrem uzyskamy pożądaną chrupkość. Wystarczy odrobina.
Dodanie mieszanki soli i cukru do ogórków może pomóc uzyskać idealną chrupkość i dodać smaku mizerii. Jak zrobić mizerię? Sprawdź najlepszy przepis tutaj.