
Patelnia ze zużytą powłoką teflonową nie musi od razu trafiać na śmietnik. Można ją łatwo zregenerować, z czego nie każdy zdaje sobie sprawę. Dzięki temu odzyska dawną świetność, a jedzenie nie będzie do niej przywierać. Ta metoda to oszczędność pieniędzy, jak i dobry krok w kierunku ochrony środowiska naturalnego. Jak przywrócić patelni dawny stan? Sprawdź!
Jak zregenerować patelnię?
Na początku solidnie ją umyj. Najlepiej użyj sody oczyszczonej, która skutecznie usuwa przypalenia i tłuste ślady. Osusz patelnię.
Rozsyp na całej powierzchni patelni warstwę soli spożywczej i podgrzewaj ją na niewielkim gazie przez 20 min, od czasu do czasu zamieszaj. Przyprawa eliminuje tłuszcz i małe zabrudzenia. Na koniec usuń ją z patelni.
Ochroń patelnię na przyszłość. Jeśli nie chcesz, by znów przywierało do niej jedzenie, zabezpiecz ją olejem roślinnym. Posmaruj całą powłokę nikłą warstwę tłuszczu, pomagając sobie ręcznikiem kuchennym. Potem podgrzewaj naczynie przez 3 min i pozbądź się nadwyżki oleju.
Czytaj też: Płyn do naczyń pójdzie do kąta. Użyj domowej emulsji, a usunie brud 2x lepiej
Teraz przekonaj się, czy zabieg się powiódł. Rozgrzej patelnię, a potem wlej na nią trochę oleju i usmaż jajko. Obserwuj, czy przywiera. Jeśli nie, to znaczy, że regeneracja przebiegła pomyślnie. Dzięki temu nic się więcej nie przypali podczas smażenia i nie będzie trzeba naczynia uporczywie czyścić. Będzie w dobrym stanie jeszcze wiele miesięcy, a nawet lat.
Czego nie robić z patelnią teflonową?
Patelni z powłoką teflonową nie można skrobać metalowymi akcesoriami ani czyścić szorstkimi gąbkami, a tym bardziej druciakami. Potrawy należy przewracać czy mieszać przy pomocy np. drewnianych bądź silikonowych przyborów, a nie metalowych sztućców, które zdzierają powłokę.
Czytaj też: Wyczyścisz przypaloną patelnię na glanc. Weź ocet i jeszcze to