Powszechny błąd podczas pieczenia pleśniaka, który niszczy nie tylko smak, ale cały wygląd ciasta. Jak upiec idealnego pleśniaka i jaka powinna być kolejność jego warstw? Odpowiadamy.
Pleśniak to przepyszne ciasto, które składa się z kruchego spodu w dwóch smakach – maślany i kakaowy oraz z dżemu porzeczkowego i chrupiącej bezy. To właśnie z nią jest największy problem, bo większość osób skarży się, że opada po upieczeniu i nie jest chrupka, a miękka. Okazuje się, że jest to spowodowane jednym powodem.
Powszechny błąd podczas pieczenia pleśniaka. Już nigdy tak nie zrobisz
Brak odpowiedniej kolejności warstw w pleśniaku może spowodować, że beza nie będzie idealnie chrupiąca. Jeśli pod bezą znajduje się konfitura lub dżem porzeczkowy to mamy gotowy przepis na porażkę. A dlaczego? Białka będą chłonąć wilgoć i w efekcie beza szybko opadnie pozostając miękka. Choć w piekarniku urośnie bardzo mocno, po wyjęciu w sekundę zrobi się centymetrowa. Jak temu zapobiec? Zastosuj tę kolejność – ciasto jasne podpieczone, dżem/konfitura – ciasto ciemne niepodpieczone – beza. Pamiętaj o tym, by podpiec spód, dzięki temu łatwiej rozprowadzisz konfiturę. Sprawdź przepis na pleśniaka tutaj.