kompot
fot. Unsplash

Kompot możemy zrobić niemalże z każdego owocu. Jest on świetnym zamiennikiem niezdrowych napojów, poza tym orzeźwia i nawadnia organizm. Jest polecany szczególnie dzieciom. Może być też znakomitym dodatkiem do obiadu, podwieczorku czy deserów. Poniższe przepisy są proste, tanie i smakowite.

Kompot jabłkowy jest prawdziwym bestsellerem, jeśli chodzi o napoje tego typu. Ma mnóstwo wartości zdrowotnych i niepowtarzalne walory smakowe. Głównymi składnikami w każdym kompocie są dorodne owoce. To właśnie od nich zależy, czy kompot będzie smaczny, czy też nie. Ważna jest także woda, a najlepsza będzie ta filtrowana lub przegotowana z naszego czajnika.

Jeżeli chcemy otrzymać dobry kompot, użyjmy sporej ilości świeżych owoców. Aby nasz domowy napój był jeszcze zdrowszy, możemy, zamiast cukru dodać do niego trochę miodu (lub ksylitolu).

Kompot jabłkowy – przepis

Składniki:
2 litry wody
cytryna
2 kg jabłek
łyżka cukru (lub innego środka słodzącego)

Przygotowanie:
Najpierw obierz jabłka, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój na małe kawałki. Na gotującą się wodę w garnku wrzuć obrane owoce, wsyp cukier, a na końcu całość dobrze wymieszaj. Zmniejsz płomień pod garnkiem i gotuj kompot co najmniej 20 minut. Dodaj sok z cytryny. Gotowy napój możesz odcedzić, a następnie przelać do dzbanka.

Kompot z truskawek – przepis

Składniki:
cukier
2 l wody
2 kg truskawek
opcjonalnie cytryna

Przygotowanie:
Umyj truskawki i usuń z nich szypułki. Wrzuć je na gotującą się w garnku wodę i dodaj cukier. Kompot gotuj do chwili, aż owoce puszczą sok. Na końcu możesz dodać trochę soku z cytryny. Podkreśli ona smak napoju i nada mu kwasowości – ponadto pomoże utrzymać ładną barwę kompotu. Po ugotowaniu nie musisz go przecedzać. Dobrym pomysłem jest dodanie do płynu mięty i kostek lodu.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę