Poznaj 5 błyskawicznych trików na obranie czosnku

obieranie czosnku

Czosnek mimo że jest jednym z ulubionych produktów żywnościowych niemal wszystkich smakoszy, to niestety ma jedną szczególnie męczącą wadę. Jego obieranie trwa przeważnie sporo czasu, a przy tym robi się niemały bałagan. Nie ma co się dziwić, że konsekwentni internauci sformułowali najlepsze sposoby na szybkie obieranie tego warzywa. Dzięki poniższym praktycznym i łatwym radom usunięcie łupin nie zajmie ci dłużej niż parę sekund.

   

Na pewno każdy z nas kiedyś wzdychał z niemocy, zobaczywszy w składnikach potrawy czosnek. Mozolne obieranie dobitnie przyczepionej skórki nie należy do najprzyjemniejszych czynności. Na szczęście istnieje 5 sposobów, które pozwolą ci obrać czosnek niemal błyskawicznie.

Namocz czosnek w wodzie
Przygotuj wodę (zwykłą z kranu), miskę i oczywiście czosnek. Sposób jest banalnie prosty, bo wystarczy wrzucić do miski z wodą ząbki czosnku w łupinie, a po paru minutach je wyciągnąć. Wilgotne środowisko sprawi, że łupinki staną się bardziej delikatne i skuteczniej zejdą. Trzeba tylko ostrożnie podciągnąć je nożykiem, aż same odstaną.

   

Sposób z mikrofalówką
Jeśli chcesz obrać czosnek przy zastosowaniu mikrofali, to umieść w misce nieobrane ząbki, a następnie wstaw je do kuchenki na ok. 10 sekund. Na skutek wysokiej temperatury skórka zacznie oddzielać się sama bez zbędnego wysiłku.

Metoda Gordona Ramsaya
Trik zajmuje dosłownie kilka sekund. Aby go wykonać należy chwycić szerszy nóż i przygotować nieobrany czosnek. Bokiem noża naciskać na ząbek i delikatnie przyciskać do dołu. Podczas ucisku, warzywo odrobinę pęknie, a w międzyczasie odstanie od niego skórka.

   

Umieść czosnek w słoiku
Diametralnie jednym z ulubionych sposobów obierania czosnku większości osób jest ten trik. Sposób jest bardzo prosty, ponieważ wystarczy częściowo wyjąć ząbki z główki, wrzucić je do słoika, a potem dynamicznie nim postrząsać. Już po kilkunastu sekundach łupinki z łatwością odpadną od właściwych ząbków.

Obieranie czosnku przy użyciu noża
Do obrania czosnku przyszykuj mały ostry nożyk. Przytrzymaj pełną główkę warzywa i krok po kroku wbijaj nóż we wszystkie ząbki. Gdy będziesz cofać nożyk, wtedy z główki będą wydostawać się pozbawione łupinek ząbki.

     

Nie przegap najciekawszych artykułów!

→ Obserwuj ShareInfo.pl w Google News