Prosty sposób na pasteryzację słoików w zmywarce!

   

Najlepszym sposobem na przedłużenie trwałości produktów jest ich pasteryzacja. Tradycyjnie wykonuje się ją w garnku we wrzącej wodzie. Ale czy wiesz, że można weki przygotować w domowej zmywarce?

Pasteryzacja to proces, który polega na poddaniu ich działaniu wysokiej temperatury, która zabija wszystkie drobnoustroje. Wtedy nakrętka zasysa się do środka, i w ten sposób nie dostaje się tam powietrze. Produkty są dobrze zabezpieczone i można je przechowywać przez długi czas.

   

Jak informuje redakcja gazety.pl przetwory można również pasteryzować przy wykorzystaniu zmywarki. To prosty trik, który nie wymaga dużego zaangażowania. Jak to zrobić?

Należy dokładnie umyć i wyparzyć słoiki a następnie je osuszyć. Do środka włożyć jedzenie, tak aby zostawić około 2-3 cm wolnej przestrzeni u górze. Dobrze zakręcić słoiki a wcześniej ranty dokładnie wytrzeć, aby były suche. W przeciwnym razie, słoiki mogą się nie zamknąć.

   

Słoiki należy włożyć do zmywarki dnem do góry. Program w zmywarce należy ustawić na najwyższą temperaturę – około 70 stopni Celsjusza. Nie można dodawać żadnych tabletek do zmywarki!
Po zakończeniu programu, należy wyciągnąć słoiki i postawić dnem do góry. Pozostawiamy je na dobę a następnie można je schować i przechowywać nawet kilka tygodni.

Udostępnij:
     

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę