Wśród najczęściej wybieranych dań obiadowych zdecydowanym liderem są pieczone żeberka. Ich przyrządzenie jest proste, jednak trzeba zaczekać chwilę, aż mięso się upiecze. Aby uzyskać niezwykle soczystą potrawę, trzeba zrobić dobrą marynatę. Ważna jest także właściwa temperatura pieczenia.
Sposobów na przyrządzenie żeberek jest mnóstwo. Zazwyczaj obsypuje się je tylko przyprawami i w takiej formie trafiają do pieca. Dzięki marynowaniu istotnie zwiększa się intensywność smaku oraz wilgotność mięsa. Poniższa receptura bazuje na marynacie miodowo-musztardowej, która swoim lekko pikantnym, słodko-kwaśnym smakiem doskonale współgra z żeberkami oraz pozostałymi dodatkami.
Pieczone żeberka – przepis
Składniki:
2 łyżki miodu
1 kg żeberek surowych
2 czerwone cebule
5 łyżek oleju słonecznikowego
100 ml piwa jasnego lub bulionu
4 ząbki czosnku
1 łyżka musztardy
Przygotowanie:
Oczyszczamy żeberka z błon oraz nadmiaru tłuszczu. Po wykonaniu tych czynności wkładamy żeberka do naczynia żaroodpornego. Obieramy cebulę i ząbki czosnku. Czosnek w całości umieszczamy między kawałkami mięsa, a cebulę kroimy na ćwiartki i także przekładamy do naczynia. Mięso i warzywa skrapiamy olejem. Musztardę, miód i bulion lub piwo mieszamy, a następnie zalewamy powstałą miksturą żeberka. Zakrywamy je folią aluminiową i pieczemy w temp. 180°C przez 1,5 godziny. Po upływie tego czasu ściągamy folię i pieczemy danie jeszcze pół godziny. Podajemy z surówką i ziemniakami. Smacznego.