
Deser, który wspaniale wygląda i smakuje jak ambrozja? Borówkowa chmurka. Wypiek może sprawiać wrażenie pracochłonnego i trudnego, ale to tylko przykrywka. Ta receptura sprawi, że poświęcony w kuchni czas minie szybko, a ty się nie namęczysz. „Borówkowa chmurka” to alternatywa dla „Malinowej chmurki”, która szturmem zdobyła uznanie łasuchów. Poznaj przepis na ciasto kruche z borówkami i bezą.
Mamy pełnię lata. Sezon na borówki amerykańskie ruszył pełną parą, więc warto je wykorzystać do tego obłędnego deseru, który wygląda i smakuje jak z najlepszej cukierni w mieście. Tym samym porwie każdego. „Borówkowa chmurka” będzie słodkim hitem tego lata.
Przepis na ciasto „Borówkowa chmurka”
Lista składników:
Ciasto kruche:
3 żółtka
200 g masła
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szklanki cukru pudru
Galaretka:
750 g borówek
700 ml wrzątku
3 galaretki czerwone
Beza:
2 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g cukru pudru
3 białka
Krem:
ok. 1/3 szklanki cukru pudru
500 g serka mascarpone
500 ml śmietanki 36%
2 torebki śmietan-fixu (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Ciasto kruche: Wszystkie produkty umieścić w misie robota i ucierać na spójne ciasto bez grudek. Spód blachy wyścielić pergaminem i wykleić całe dno zrobionym przed momentem ciastem. Podpiekać przez ok. 20 minut w 180℃ (aż się delikatnie zezłoci).
Na bezę: białka miksować na sztywno, potem partiami wsypywać cukier i mieszać na szklistą i gęstą pianę. Tuż przed końcem ubijania dodać mąkę, przez chwilę miksować. Pianę przełożyć do blachy pokrytej pergaminem, równo rozprowadzić (na wymiar ciasta kruchego) i piec w 140℃ przez godzinę. Uchylić lekko piekarnik i pozostawić w nim bezę do ostudzenia.
Galaretki zalać wrzącą wodą i mieszać do roztopienia. Potem wrzucić borówki, mieszać i odłożyć do lekkiego stężenia. Na podopieczne ciasto wylać zastygającą galaretkę i schować deser do chłodziarki – galaretka powinna całkowicie stwardnieć.
Na krem: zimną kremówkę ubijać z cukrem pudrem na sztywno (w razie potrzeby utrwalić ją fixem). Przełożyć serek mascarpone i znów ucierać. Masą przykryć twardą galaretkę, wygładzić. Krem przykryć bezą, delikatnie docisnąć. Placek powinien się chłodzić w lodówce. Po kilku godzinach można go wyjąć i podawać, smacznego.
Czytaj też: Lody są twarde jak skała? Zrób to, a zawsze będą ekstra kremowe po otwarciu