Przecieram tym zakrętkę słoika i zamykam. Weki udają się na 100%

słoiki z przetworami
fot. screen Youtube / SweetEmelyne’s

Czy zawsze należy wyparzyć słoiki przed umieszczeniem w nich konfitur? Zdania w tej kwestii są podzielone. A jak to jest w rzeczywistości? Wszak pojemnik trzeba dobrze przyszykować, ale wyparzanie wodą to tylko jedna z wielu metod.

REKLAMA

Do jakich naczyń mogą trafiać przetwory?

Półki sklepowe aż uginają się od różnego rodzaju pojemników, ale nie wszystkie sprawdzą się na przetwory. Prawie każdy zgodzi się z tym, że najlepiej na weki nadają się słoiki z nakrętką. Są ona najpowszechniejsze i mogą nam służyć przez wiele lat.

Szkło, zależnie od rodzaju ma rozmaite kształty oraz nakrętki: z korkiem bądź zatyczką, wek czy twist off. Te ostatnie należą do najpopularniejszych i najczęściej wybieranych. Wekowe natomiast mają zapięcie na sprężynki albo zatrzaski, wyróżniają je też gumowe części, które jednak nie są zbyt odporne na wysokie temperatury. Ważne, aby słoiki na przetwory były czyste. Dyskwalifikują je pęknięcia i skrzywione gumki. Pokrywki także nie mogą być zniszczone.

Czy zawsze trzeba wyparzyć słoiki przed użyciem?

Tak, powinny być wyparzone. Można to zrobić kilkoma metodami. Każda z nich jest godna zaufania – wybierz taką, która Ci pasuje.

REKLAMA

Wrzątek – jedna z najpowszechniejszych metod; zalej umyte słoiki i wieczka ukropem na co najmniej 10 minut. Później wylej wodę i gotowe. Szkło nadaje się do użycia.

Zmywarka – słoiki ulokuj w szufladach i ustaw cykl na min. 75. Zrezygnuj z detergentów. Naczynia będą dobrze zdezynfekowane, ale możesz je dodatkowo przelać wrzątkiem z czajnika.

Kuchenka mikrofalowa – włóż do niej tylko słoiki i włącz sprzęt na 2 minuty. Natomiast wieczka zalej wrzącą wodą, bo nie można podgrzewać ich w mikrofali.

Piekarnik – rozstaw szklane naczynia na blaszce, a potem wsuń do pieca nagrzanego do 100°C na 20-30 minut. Metalowe wieczka zalej ukropem.

REKLAMA

Patent z nacieraniem nakrętek spirytusem – będzie Ci potrzebny płyn, który ma 70% zawartości alkoholu. Przetrzyj nim pokrywki, a szkło wypłucz w alkoholu. Gdy wszystko odparuje, możesz szykować już słoiki na dżemy czy powidła.

Czytaj też: Zastosuj ten trik podczas smażenia frytek. Tłuszcz nie będzie pryskał

Podziel się: