REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaPrzepis Ewy Wachowicz na pyszną drożdżówkę. Idealna na śniadanie

Przepis Ewy Wachowicz na pyszną drożdżówkę. Idealna na śniadanie

Fot. Facebook Ewa Wachowicz

Pieczenie ciast, na pewno wielu osobom wydaje się dość skomplikowane. Przez to część ludzi rezygnuje z przygotowania domowych wypieków. Owszem, pieczenie ciast wymaga trochę cierpliwości i skrupulatności. Jednak ta receptura pokazuje, że pieczenie może być łatwe, a do tego przyjemne. Apetyczna drożdżówka, której autorką jest Ewa Wachowicz przyciągnie uwagę nawet niejednego niejadka, a poza tym jest świetną propozycją na śniadanie. Warto zaryzykować i upiec pyszne ciasto.

REKLAMA

Ewa Wachowicz przygotowuje drożdżówki z następujących składników

Na ciasto:
3 jajka
1 szklanka mleka
150 g cukru
2 żółtka
700 g mąki tortowej
75 g mąki tortowej (na zaczyn)
15 g cukru waniliowego
120 ml oleju
80 g drożdży
skórka pomarańczowa
2 g soli

Na kruszonkę:
1 łyżka cukru waniliowego
3 łyżki cukru pudru
4 łyżki mąki tortowej
¼ kostki – masła

Gwiazda zamieściła przepis na drożdżówkę na swojej stronie internetowej. Oto przygotowanie krok po kroku.

REKLAMA

Pierwszym etapem jest zrobienie zaczynu. Należy rozpuścić drożdże w mleku, dodać cukier i mąkę. Zaczyn okryć i odstawić w ciepłe miejsce na około pół godziny. Po upływie określonego czasu, gdy rozczyn wyrośnie, pozostaje wymieszać go z innymi składnikami na ciasto.

Ciasto powinno się wyrabiać ręcznie przez co najmniej pół godziny. Potem trzeba odstawić je w ciepłe miejsce. Gdy drożdżówka podwoi swoją objętość (zajmuje to przeważnie 1,5 godziny), należy przełożyć ją do formy wysmarowanej masłem. Ciasto jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia na kwadrans.

Kruszonka:
Aby przyrządzić kruszonkę należy utrzeć masło z cukrem waniliowym i cukrem pudrem oraz mąką, a następnie włożyć masę do lodówki. Schłodzoną kruszonką posypać drożdżówkę. Wstawić ciasto do piekarnika i piec w temperaturze 180 st. C, przez około 30-35 minut. Najlepiej sprawdzić ciasto przy użyciu patyczka. Jeśli po wbiciu i wyjęciu patyczek będzie suchy, to znak, że deser jest gotowy.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
ShareInfo.pl
Wydawca strony ShareInfo.pl | Kategoria ogólna

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA