Białkowiec to smaczne i puszyste ciasto, które warto przygotować szczególnie wtedy, gdy mamy spory zapas białek z innych deserów. Ciasto jest łatwe i szybkie w wykonaniu, więc poradzi sobie z nim nawet kuchenny laik. Powstaje z produktów, które niemal zawsze mamy w swoim domu. Poznaj prosty przepis.
Białkowiec to super pomysł na zużycie białek. Niekiedy zostają nam z innych wypieków, ale wcale nie trzeba ich wyrzucać. Można je równie dobrze zamrozić i wykorzystać kiedy indziej. Gdy już zbierze się ich duża ilość, wtedy warto zajrzeć do tego przepisu i zrobić pysznego Białkowca dla całej rodziny. Wypiek zniknie ze stołu w okamgnieniu!
Robi się go też błyskawicznie – proces przygotowania ciasta zajmuje około 10-15 minut, nie licząc pieczenia. Po zmiksowaniu wszystkich składników wystarczy przełożyć powstałą masę do foremki i wstawić ją do piekarnika. Ciasto samo w sobie jest tak smaczne, że nie potrzebuje już innych dodatków. Można co jedynie oblać je czekoladową polewą.
Prosty przepis na ciasto Białkowiec
Składniki:
200 g cukru (1,5 szklanki)
szklanka białek (z około 7 jaj)
80 g masła – stopione i ostudzone
150 g mąki (1 kopiata szklanka)
Dodatkowo:
bakalie (opcjonalnie) – np. rodzynki, suchy mak, wiórki kokosowe
Wykonanie:
Białka ubij na sztywno, a pod koniec wsypuj po łyżce cukru – ubijaj do czasu, aż kryształki się zupełnie rozpuszczą. Następnie dodaj mąkę, rozpuszczone masło oraz ulubione bakalie. Masę delikatnie wymieszaj i przelej do foremki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piecz tak, jak ciasta biszkoptowe – około 45 minut (patyczek po wyjęciu z ciasta powinien być suchy). Smacznego.
Czytaj też: Dodaj ten 1 składnik do biszkoptu. Będzie puszysty i wyrośnięty