Dodaj ten 1 składnik do biszkoptu. Będzie puszysty i wyrośnięty

biszkopt
fot. Pixabay

Przyrządzając biszkopt, wcale niełatwo jest osiągnąć efekt puszystego i miękkiego ciasta. Ale okazuje się, że znacznie łatwiej będzie, gdy zabierzesz się za pieczenie specjału, stosując ten trik. Wystarczy, że wsypiesz do piany trzy opakowania pewnego artykułu spożywczego. Przekonaj się jakie to proste!

REKLAMA

Jak zrobić biszkopt, który nigdy nie opada?

Wcale nie musisz rzucać ciasta z wysokości na blat, czy stosować różnych sztuczek w trakcie pieczenia. Dodawanie jakiś dziwnych składników też nie będzie konieczne. Nasz patent jest dużo prostszy. Jeżeli chcesz, aby Twój biszkopt nigdy nie opadał, to dodaj do piany 3 opakowania pewnego składnika, który nie tylko ochroni ciasto przed opadaniem, ale także nada mu niesamowitego smaku.

Do biszkoptu dodaj 3 opakowania budyniu waniliowego (bez cukru) i 3 łyżki mąki. Dzięki temu biszkopt rewelacyjnie wyrośnie w czasie pieczenia i nie będzie się kruszyć. Poza tym będzie smakować doskonale. Lekki, waniliowy posmak to zasługa samego budyniu. Mamy nadzieję, że ta receptura już na dobre zagości w Twojej kuchni.

REKLAMA

Oczywiście ważne w tym przepisie są też pozostałe składniki, sama metoda przyrządzenia masy na biszkopt i obróbka cieplna. Jeśli wszystkie etapy przejdziesz pomyślnie, Twoja praca w kuchni zakończy się sukcesem, a nagrodą będzie pyszny i puszysty biszkopt.

Jak przygotować smaczny i puszysty biszkopt?

Składniki:
6 dużych jajek
szklanka cukru
3 łyżki mąki pszennej typu 450
3 budynie waniliowe bez cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia.
odrobina soli

REKLAMA

Przygotowanie:
Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier i miksować aż do uzyskania gęstej piany. Następnie dodawać po jednym żółtku, bez przerwy ucierając. Do masy wsypać mąkę, proszek do pieczenia i znów całość wymieszać.

W następnym kroku dodać 3 opakowania proszku budyniowego, mieszać lekko, aż powstanie jednolita masa. Potem przelać ją do tortownicy wyłożonej pergaminem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160°C (grzanie: góra-dół) i piec przez mniej więcej 50 minut. Potem, natychmiast wyjąć ciasto z piekarnika. Dodatkami przełożyć dopiero wtedy, gdy się wystudzi. Smacznego.



Czytaj też: Puszysty biszkopt z fasoli. Proste ciasto, które zaskakuje smakiem

Podziel się: