Polacy często lubią dodawać musztardę do jedzenia. Można ją zrobić samemu we własnym domu. Przepis jest bardzo prosty.
Jak zrobić domową musztardę?
Jest kilka rodzajów musztardy. Jedni lubią pikantną, a inni gustują w bardziej delikatnej. Domowa musztarda jest zupełnie inna i na pewno spodoba się niejednemu smakoszowi.
Składniki:
140 g gorczycy białej,
60 g gorczycy czarnej,
200 ml octu winnego,
2 łyżki miodu,
50 ml wody,
30 ml oleju,
łyżeczka soli,
1/2 łyżeczki pieprzu,
1/2 łyżeczki kurkumy.
Przygotowanie:
Ziarna gorczycy rozdrobnij w młynku. Zagotuj wodę z dodatkiem octu, miodu, oleju oraz przypraw. Zalej nią gorczycę i odstaw na całą noc. Na następny dzień umieść ją w słoikach.
Warto poczekać około tydzień czasu, aby osiągnęła najlepszy smak.
Jak przechować domową musztardę?
Musztardę można przechowywać bardzo długo. Wystarczy ją dobrze zabezpieczyć. Jak to zrobić? Należy dobrze zakręcić słoik, a potem położyć w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu trzeba ją schować do lodówki.