bigos z dyni
fot. screen Youtube / Weronika Domogród

Bigos zazwyczaj kojarzy nam się z kapustą duszoną z mięsem. Okazuje się, że danie można przyrządzić także z innych składników. Jesień to sezon na dynie, więc tym razem proponujemy na obiad jesienny bigos właśnie z tego warzywa.

Dynia to warzywo, które kryje w sobie mnóstwo soli mineralnych i witamin. Jednak jej zalety wciąż są mało doceniane w naszej kuchni. Pora to zmienić. Dlatego zachęcamy was, abyście przygotowali z niej to, co tak bardzo lubicie – sycący i odżywczy bigos.

Jesienny bigos z dyni – przepis

Składniki:
1 szklanka bulionu
1,5 kg oczyszczonego miąższu dyni
40 dag cienkiej kiełbasy
olej
2 cebule
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 ząbki czosnku
pieprz, sól
zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:
Z obranej dyni wydobywany miąższ wraz z pestkami. Twardszy miąższ kroimy w kostkę i przekładamy do dużego garnka. Posiekaną cebulę lekko podsmażamy na oleju. Zeszklone warzywo łączymy z dynią, wszystko podlewamy bulionem. Gotujemy i dusimy na niewielkim płomieniu pod przykrywką przez kwadrans. Kiełbasę kroimy w plasterki, podsmażamy na oleju i przekładamy do dyni. Dodajemy też pokrojony czosnek, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i zioła prowansalskie. Bigos gotujemy jeszcze przez 20 minut, aż dynia zmięknie i zacznie się rozpadać. Danie doprawiamy do smaku pieprzem, solą i opcjonalnie pokrojoną natką pietruszki.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: ShareInfo.pl

Wydawca strony ShareInfo.pl | Kategoria ogólna