Kotlety jajeczne to znana potrawa, którą często podaje się w barach mlecznych. Odznacza się delikatnym i soczystym smakiem. Magda Gessler do kotletów dodaje 1 prosty składnik, który sprawia, że specjał smakuje zupełnie inaczej.
Jakiś czas temu Magda Gessler przeprowadziła kuchenne rewolucje w barze „Agata” w Gorzowie Wielkopolskim. Wówczas zdradziła właścicielom przepis na popisowe kotlety jajeczne, które podano potem na uroczystej kolacji. Wywołały one prawdziwą furorę wśród wszystkich gości. Restauratorka dodała do swoich kotletów czarnuszkę, która kompletnie odmieniła smak dania. Mamy przepis i zachęcamy was do odtworzenia i spróbowania.
Przepis na kotlety jajeczne Magdy Gessler
Składniki:
1 cebula
8 jajek ugotowanych na twardo
500 g ugotowanych ziemniaków
3 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka soli morskiej
1 surowe jajko
pieprz
1 łyżeczka czarnuszki
olej do smażenia
bułka tarta do panierowania
Przygotowanie:
Ostudzone kartofle przeciskamy przez praskę. Ugotowane jajka pozbawiamy skorupek i siekamy. Cebulę także siekamy, a następnie podsmażamy ją na oleju. W moździerzu ucieramy sól morską wraz z czarnuszką. Masę ziemniaczaną łączymy z podsmażoną cebulką, rozdrobnionymi jajkami, pieprzem, surowym wymieszanym jajkiem, solą z czarnuszką, a także bułką tartą. Wszystko mieszamy solidnie na jednolitą masę, tworzymy kotlety, które potem panierujemy w bułce tartej. Układamy je na patelni z tłuszczem i smażymy na średniej mocy ognia przez kilka minut – powinny ładnie się zarumienić.