Przepis na orzeźwiającą lemoniadę arbuzową

Lemoniada to idealny sposób na orzeźwienie w upalne dni, których od dzisiaj nam nie będzie brakowało. Taki napój doskonale pobudza i dodaje energii do działania. Teraz kiedy jest sezon na arbuzy, można ją bez trudu przygotować samodzielnie w domu.

Domową lemoniadę z arbuza pokochało już wielu smakoszy. Jest łatwa w wykonaniu i bardzo zdrowa! Spożywanie jej każdego dnia pozytywnie wpływa na nasze ciało. Idealna sprawdza się w upalne dni. Od sklepowej lepsza jest domowa lemoniada, bo posiada mniejszą ilość cukru. Można ją serwować na rodzinnych imprezach, grillach z przyjaciółmi czy innych uroczystościach, lub po prostu każdego dnia.

Słodki i soczysty smak arbuza sprawia, że lemoniada jest wyjątkowo orzeźwiająca. Dostarcza ogrom witamin C, B oraz ma w sobie potas, żelazo, magnez, wapń, fosfor, miedź. Dlatego właśnie arbuz świetnie wpływa na odporność i wygląd skóry. Posiada także przeciwutleniacze, które sprawiają że wyglądamy młodziej.

Jak przygotować domową lemoniadę arbuzową? Do przygotowania lemoniady potrzebne są: 1 duży arbuz, 4 cytryny, 2 l wody, cukier i mięta. Należy zagotować ok. 100 ml wody z cukrem (4-5 łyżek. Arbuza trzeba obrać i zblendować a dwie cytryny pokroić na plastry. Z dwóch pozostałych wycisnąć sok. Do pozostałej wody, dodać zblendowanego arbuza, słodki syrop cukrowy oraz wcześniej przygotowane cytryny. Na koniec dodać kostki lodu i gotowe!

Komentarze

Nie przegap najciekawszych wiadomości! Obserwuj nas w Google News.