Przepis na pampuchy Ewy Wachowicz. Jedyne w swoim rodzaju!

Fot. Creative Commons

Pampuchy niewątpliwie są jednym z klasyków polskiej kuchni. Ich przygotowanie nie jest trudne, ale istnieje kilka propozycji, które pozwolą uzyskać niezwykle ciekawą formę.

REKLAMA

Od wielu lat słynne kluski parowe stanowią jeden z klasyków polskiej kuchni. Można je podawać na różne sposoby. Poniższa propozycja od Ewy Wachowicz daje niesłychaną różnorodność w wyborze.

Składniki:

REKLAMA

500 g mąki pszennej
1 szklanka mleka
3 łyżki stopionego masła
30 g drożdży
2 jajka
szczypta soli
szczypta cukru

Sposób przygotowania:

REKLAMA

Drożdże rozpuszczamy w mleku, a następnie dodajemy do nich szczyptę cukru i mąkę. Odstawiamy do wyrośnięcia, a pozostałą mąkę przesiewamy i dodajemy z jajkami do rozczynu. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż zacznie odchodzić od brzegów naczynia. Dodajemy masło i sól i wciąż wyrabiamy, a potem ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.

Z gotowego ciasta formujemy kule i układamy je na stolnicy. Stawiamy je w ciepłym miejscu. Kiedy już urosną, gotujemy je na parze. Możemy je później podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Podziel się: