Czosnek to naturalny antybiotyk, który potrafi zdziałać cuda w walce z przeziębieniem i grypą. Dlaczego? Zawiera mnóstwo składników odżywczych, a przede wszystkim allicynę – która działa podobnie jak syntetyczny antybiotyk. Po co więc przepłacać, skoro kurację można zacząć od domowego syropu?
Do przygotowania syropu potrzebujesz: ½ szklankę miodu, ¼ szklankę octu jabłkowego, 1 główkę czosnku, ½ szklanki wody. Najpierw należy rozgnieść czosnek i posiekać go jak najdrobniej. Zmieszaj go z miodem, octem jabłkowym i wodą. Odstaw syrop na kilka godzin, aby składniki połączyły się i nabrały cudownej mocy. Po kilku godzinach syrop należy odcedzić, aby pozostała tylko płynna konsystencja. Przechowuj go w ciepłym i chłodnym miejscu – najlepiej w lodówce.
Syrop można spożywać profilaktycznie, na wzmocnienie odporności. Wówczas spożywamy kilka kropli dziennie. Jak informuje portal cotozachoroba.pl, jeżeli dopadnie nas przeziębienie, dawka powinna wzrosnąć do łyżeczki syropu, spożywanej co dwie godziny.