REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaPrzepis na szarlotkę. Lekka, pachnąca i zdrowa wersja z kaszy jaglanej

Przepis na szarlotkę. Lekka, pachnąca i zdrowa wersja z kaszy jaglanej

szarlotka z kaszy jaglanej
fot. screen Youtube / ugotowani.tv

Pieczenie ciast to dla niektórych osób spore wyzwanie. A o idealną szarlotkę wcale nie jest łatwo, nie wspominając już o kaloriach. Jeśli masz ochotę na coś lekkiego, pysznego, a w dodatku zdrowego, zrób jabłkowy specjał z kaszy jaglanej i jedz bez wyrzutów sumienia!

REKLAMA

Rewolucyjna szarlotka z kaszy jaglanej to świetny zamiennik tej klasycznej. Ma dużo mniej kalorii i aby ją zrobić, nie musisz mieć wielkiego doświadczenia w kuchni. Palce lizać!

Wyjątkowa szarlotka z kaszy jaglanej – przepis

Składniki:
1 łyżka cukru wanilinowego
1 i 1/2 szklanki surowej kaszy jaglanej
3 szklanki mleka
1,5 kg jabłek (np. reneta)
1 cukier wanilinowy
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka budyniu śmietankowego (w proszku)
1/3 szklanki cukru
4 łyżki oleju kokosowego
3 łyżki ksylitolu lub syropu klonowego, lub cukru
1/2 szklanki wiórków kokosowych

Wykonanie:
Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i posiekaj w kosteczkę. Do garnka przesyp cukier i wrzuć rozdrobnione owoce, podgrzewaj wszystko przez ok. 3-4 minuty do momentu, aż cukier lekko się skarmelizuje. Wsyp cukier wanilinowy i cały czas mieszaj, jabłka powinny się gotować przez mniej więcej 10-15 minut. Na końcu wymieszaj całość z proszkiem budyniowym. Ostudź. Kaszę jaglaną przesyp do garnka i opłukaj pod bieżącą wodą z kranu. Odcedź, a następnie przełóż ponownie do garnka. Dodaj do niej mleko, 2 łyżki oleju kokosowego (połowę porcji) i zagotuj. Zmniejsz płomień i gotuj pod przykrywką przez około 20 minut. Połącz kaszę z wiórkami kokosowymi, cukrem wanilinowym i cukrem bądź syropem klonowym.

REKLAMA

Piekarnik rozgrzej do 180°C, spód formy (średnica 24 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Umieść na nim równomiernie połowę kaszy i uklep. Dorzuć jabłka, posyp cynamonem, wyłóż resztę kaszy, uklep i oprósz cynamonem. Wierzch deseru skrop pozostałym olejem kokosowym. Przykryj szarlotkę folią aluminiową i piecz ją przez pół godziny, później zwiększ temp. do 220°C i grzej jeszcze przez kwadrans.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA