Przepis Nigelli Lawson na soczyste pulpety z sosem pomidorowym. Zachwycą każdego!

pulpety
fot. Facebook / NigellaLawson / kotletyipulpety

Pulpety to chyba ewidentnie jeden z najlepszych pomysłów na obiad. Tym razem stawiamy na przepis Nigelli Lawson, która już nie raz zachwycała swoimi przepisami. Domownicy na pewno chętnie zjedzą klopsy w takiej odsłonie. Pulpety są lekkie, soczyste, a sos pomidorowy doskonale uzupełnia ich smak.

REKLAMA

Soczyste pulpety to nie lada specjał, nie da się przejść obok nich obojętnie. Zazwyczaj podawane są ze zdrową surówką oraz z ziemniakami lub ryżem. Pyszna potrawa oblana aromatycznym sosem to prawdziwy rarytas. Mięsne kulki w takiej wersji natychmiast znikną z talerzy. Twórczynią przepisu na pulpety z indyka w sosie pomidorowym jest Nigella Lawson, gospodyni programów kulinarnych i autorka wielu książek kucharskich.

Składniki na sos:
1 łodyga selera naciowego
2 puszki (po 400g) krojonych pomidorów
1 cebula
sól
2 łyżki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
pieprz
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka cukru

REKLAMA

Składniki na pulpety:
pół kg mielonego mięsa z indyka
3 łyżki parmezanu
2 łyżki selera oraz cebuli z sosu
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka sosu Worcestershire
pół łyżeczki suszonego tymianku
pieprz
sól

Przygotowanie:
Seler i cebulę drobno posiekaj. Odłóż 2 łyżki do mięsa. Wlej do rondelka z grubym dnem oliwę, wsyp seler i cebulę, dodaj tymianek i podsmażaj składniki do czasu, aż cebula będzie złocista. Czosnek przeciśnij przez praskę i krótko go podsmaż. Dodaj pomidory z puszki (wraz z sosem z puszki). Krótko podgotuj wszystkie składniki. Gdy pomidory zrobią się bardzo miękkie, a sos zgęstnieje, dopraw innymi przyprawami. Zmniejsz płomień – całość powinna się powoli dusić.

REKLAMA

Składniki na pulpety połącz ze sobą w misce, a potem uformuj z nich niewielkie kulki. Pulpety ostrożnie wkładaj do sosu (najlepiej jedną warstwą). Powinny dusić się co najmniej pół godziny. Gdy się ugotują przełóż je na talerz, polej sosem i serwuj z ryżem, makaronem lub ziemniakami. Potrawę możesz udekorować koperkiem lub listkami świeżej bazylii.

Podziel się: