Przesolony rosół
fot. Pexels

Nawet najlepszy kucharz popełnia czasem błędy kulinarne. A czy przesoliliście kiedyś rosół? Zakładając, że inną zupę można uratować, rozcieńczając ją, to w przypadku rosołu sprawa się nieco komplikuje. Dolanie wody może bowiem sprawić, że esencjonalny bulion utraci swój smak. Dowiedz się co zrobić, gdy przypadkowo przesolisz rosół. Oto 3 najlepsze metody.

Chwila nieuwagi i przypadkowo solisz rosół podwójnie, wsypujesz zbyt dużą ilość Vegety albo dodajesz o jedną kostkę rosołową za dużo. Wpadasz w panikę, bo goście wpadną za kilka minut, a potrawa… no cóż, jest niejadalna. W zasadzie każdą zupę można uratować np. poprzez zahartowanie śmietanką, bądź rozcieńczenie, ale inaczej jest w przypadku rosołu.

Przesolony rosół – jak go uratować?

Jeśli twój rosół jest zbyt słony, spróbuj włożyć do niego woreczek ryżu. Ziarenka podczas gotowania wchłoną nadwyżkę soli. Nie gotuj ich jednak zbyt długo w bulionie, ponieważ obecna w nich skrobia może sprawić, że rosół stanie się mętny. Dziesięć minut gotowania absolutnie wystarczy.

Jeszcze inna sztuczka polega na dodaniu do rosołu ziemniaka. Surowa bulwa, podobnie jak ryż świetnie absorbuje sól, ale pamiętaj, aby jej zbytnio nie rozgotować. Ziemniaka gotuj maksymalnie przez kwadrans. Na przesolony rosół pomoże też trik z surowym białkiem jajka. Dodaj je do gotującej się potrawy, a gdy się zetnie, poczekaj moment, a następnie zbierz je i wyrzuć. Powyższe sposoby powinny sprawić, że twoja zupa znów stanie się pyszna.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę