Pieczony kurczak, zapiekanka warzywna, faszerowane papryki. Istnieją setki sposobów na użycie naczynia żaroodpornego. Chyba każdy miłośnik domowych obiadów jest zadowolony z tego sprzętu. Jednak on też bywa czasem problematyczny, szczególnie jeśli jedzenie, które w nim upiekliśmy, przypaliło się. Jak usunąć zabrudzenia? Jeśli masz swój sprawdzony sposób, możesz go zastosować. Część osób po wyjęciu dania zalewa formę wodą, aby zmiękczyć brud. To dobra taktyka, ale niewystarczająca. Jak dalej postępować z przypaleniami, by wszystkie zeszły, a forma wyglądała jak nowa? Sprawdź!
Zabrudzenia nie mają szans. Cytryna sprawi, że forma żaroodporna odzyska dawną świetność
Brudną formę posyp sporą ilością soli spożywczej, polej ją sokiem z cytryny i zostaw na pół godziny. Później weź kawałek cytryny i pocieraj miąższem solną pastę. Pozbądź się brudu, myjąc naczynie pod bieżącą wodą.
Inny sposób na domycie naczynia żaroodpornego
Jeśli naczynie pokryte jest grubą warstwą spalenizny, potraktuj ją octem kuchennym. Odmierz 3 łyżki kwasu i wlej go do wody (180 ml). Następnie roztwór pogotuj w garnku, a gdy zacznie wrzeć, wyłącz ogień i jeszcze gorący przelej do naczynia, które chcesz umyć. Poczekaj pół godziny, a potem sięgnij po gąbkę i czyść formę. Gdy już skończysz, przemyj ją wodą.
Na co warto uważać, czyszcząc naczynie żaroodporne?
Resztki jedzenia usuwaj przy pomocy silikonowych bądź drewnianych akcesoriów. Są bezpieczniejsze. Noże i metalowe widelce mogą trwale uszkodzić powierzchnię, więc ich nie używaj. Zrezygnuj również z innych szorstkich rzeczy, np. druciaków.