REKLAMA
ShareInfo.plDomowe sposobyPrzetrzyj tym wnętrze zamrażarki, a zapomnisz co to lód. Łebski patent

Przetrzyj tym wnętrze zamrażarki, a zapomnisz co to lód. Łebski patent

lód/szron w zamrażarce
fot. screen Youtube / Diy Creative

Zamrażalnik pokryty solidną warstwą lodu może znacząco komplikować przechowywanie produktów spożywczych. Jak pozbyć się nadmiaru lodu? Żmudne skrobanie wcale nie będzie konieczne. Poznaj łatwiejszy patent, który pomoże ci uporać się z dylematem.

REKLAMA

Zamrażalnik jest pokryty w środku lodem? Sprawdź, jak go usunąć w mgnieniu oka

To, że lód osadza się w zamrażalniku, nie jest niczym nadzwyczajnym. O ile cienka powłoka lodu nie sprawia kłopotu, to grubsza, już tak. Jeśli jest na tyle pokaźna, że blokuje domknięcie drzwiczek, to najpewniej już uszkodziła uszczelkę. Zwróć na nią szczególną uwagę – gdy dostrzeżesz choć minimalny ubytek, to pośpiesznie zatelefonuj do serwisu AGD, ponieważ urządzenie pobiera z tego powodu dużo więcej energii.

Jak usunąć lód?

Najpierw opróżnij sprzęt chłodniczy ze wszystkich mrożonek. Bez obaw, zabieg nie potrwa długo, więc nic im nie będzie. Potem, ochroń posadzkę, kładąc ręcznik pod zamrażarką. W następnej kolejności zagotuj wodę w garnku i umieść go nieopodal otwartego zamrażalnika. Pod wpływem pary nawet gruby lód błyskawicznie stopnieje. Dzięki tej metodzie nie będziesz musiał używać skrobaczki.

Jak zabezpieczyć sprzęt przed następną warstwą lodu? Oto prosta sztuczka

Gdy lód zupełnie się roztopi, to możesz przystąpić do mycia zamrażarki. Spokojnie, to nie potrawa długo. Wystarczy przetrzeć ją zwilżoną gąbką z dodatkiem odrobiny płynu do mycia naczyń. Dobrze sprawdzi się także mieszanka octu i wody (proporcje 1:1). Kwas wyeliminuje wszystkie drobnoustroje z wnętrza urządzenia i dodatkowo poskromi obcą woń.

REKLAMA

Czyściutki zamrażalnik możesz dla jeszcze lepszego efektu, posmarować niewielką ilością oliwy bądź oleju, które zapobiegną akumulacji lodu na ściankach. Mniej na uwadze jeszcze dwie ważne rzeczy. Nigdy nie umieszczaj w szufladach gorących dań i ich zbyt mocno nie przepełniaj. Dzięki temu problem nie powróci.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA