Jak wyczyścić przypalony garnek?
YouTube | Sur La Table

Niejednokrotnie podczas gotowania zdarzyło nam się na chwilę zapomnieć o tym, co gotuje się w garnku. Skutkiem tego było przypalone dno, którego czyszczenie zajmowało nierzadko bardzo dużo czasu, a często kończyło się fiaskiem. Okazuje się jednak, że istnieją banalne sposoby na to, aby szybko i tanio doczyścić przypalony garnek!

Według portalu Polki, jednym ze sposobów na poradzenie sobie z przypalonym garnkiem jest posypanie jego dna solą kuchenną. Na dnie rozsypujemy dość grubą warstwę soli i zostawiamy tak na kilka godzin. Po tym czasie płuczemy garnek pod bieżącą wodą i przecieramy ściereczką.  Po przypaleniu nie będzie śladu!

Innym skutecznym sposobem, który pomoże nam w walce z przypaleniami będzie ocet. Na dno nalewamy dość grubą warstwę octu, a następnie doprowadzamy go do wrzenia i gotujemy przez kilka minut. Pamiętajmy jednak, że ocet możemy stosować tylko do garnków, które nie są emaliowane.

W uratowaniu przypalonych garnków może pomóc nam także kwasek cytrynowy. Kilka łyżeczek kwasku wsypujemy do garnka, a po chwili zalewamy garnek gorącą wodą i gotujemy przez około 10 minut. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i studzimy roztwór. Po tym czasie przypalenia znikną!

Podziel się:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę